Business Internaţional

Investitorii fug din tarile care au probleme si din Est

04.02.2010, 23:09 17

Obligatiunile si actiunile companiilor din state precum Spania,Portugalia si Ungaria au intrat in picaj pe fondul temerilor caguvernele acestor tari vor intampina dificultati in a-si finantadeficitele bugetare, scrie Bloomberg. Actiunile companiilor de pepietele emergente au evoluat in aceeasi directie, iar monedeleacestor state au pierdut teren in fata dolarului si monedeieuropene.

Indicele bursier de referinta al Spaniei IBEX a coborat cu 2,2%pana la cel mai scazut nivel din august, contractele swap pe risculde credit din Portugalia au urcat pana la un nivel record, iarindicele bursei din Budapesta a inregistrat cea mai puternicascadere din ultimele doua saptamani.

Indicele MSCI Emerging Markets a pierdut 1,2%, iar indicelemaghiar de referinta, BUX, pierduse 1,33% din valoarea sa pana lainchiderea editiei, ajungand la un nivel de 21.525 de puncte.Indicele polonez WIG 20 s-a depreciat cu 1,59%, pana la un nivelminim pentru ultimele sase saptamani. Mai mult, monedele nationaleale tuturor statelor in dezvoltare au pierdut teren in fatadolarului, in frunte cu moneda nationala poloneza, care s-adepreciat cu 1,2%. Monedele statelor est-europene s-au depreciat siin raport cu euro. Leul romanesc si zlotul polonez au pierdut 0,6%,iar forintul maghiar 1,2%.

De asemenea, costurile de creditare in Ungaria au inregistratcel mai mare avans din ultimele opt luni. Randamentulobligatiunilor maghiare a urcat cu 29 puncte de baza (0,29%), panala un nivel maxim pentru ultimele doua luni, cu 2,59% peste nivelulrandamentului titlurilor americane similare, potrivit indicilorEMBI Global, calculati de JPMorgan Chase.

"Investitorii incearca din ce in ce mai mult sa evite asumareade riscuri din cauza situatiei din Grecia", a spus ElisabethAndrew, strateg valutar la Nordea Bank din Copenhaga. "Nu numaitarile din zona euro sunt afectate, ci si unele monede si piete dinEst."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO