Business Internaţional

Investitorii ignora avertismentele bancherilor, iar acestia apeleaza la BIS pentru planuri de criza

Investitorii ignora avertismentele bancherilor, iar acestia apeleaza la BIS pentru planuri de criza

Bancherii centrali sunt ingrijorati de relaxarea conditiilor de acordare a creditelor

21.06.2007, 19:15 15

Acum 60 de ani, trezoreria Statelor Unite ale Americii dorea sa inchida Banca Reglementelor Internationale (BIS), argumentand ca ii finanta pe nazisti. Astazi, Jean Claude Trichet, seful Bancii Centrale Europene, si Ben S. Bernanke, seful Fed, au transformat organizatia in cel mai puternic club de networking din lume, scrie Bloomberg.
In conditiile in care companiile de private-equity si fondurile de hedging pompeaza sume record de bani in economia mondiala, bancherii centrali sunt nelinistiti de faptul ca investitorii risca prea mult. De aceea bancherii se reorienteaza din ce in ce mai mult spre Basel, acolo unde se afla Banca Reglementelor Internationale, cea mai veche institutie financiara a lumii, pentru cercetari si consultari si pentru coordonarea planurilor in cazul situatiilor de criza.
Cel mai important rol al bancii este sa asigure un canal de comunicare pentru schimbul de informatii si idei intre cei insarcinati cu mentinerea stabilitatii economiei la nivel global. "Daca BIS nu ar exista, ar trebui s-o inventam", declara Laurence Meyer, 63 de ani, vicepresedintele agentiei de consultanta Macroeconomic Advisers din St. Louis.
"Banca centrala a bancilor centrale" indeplineste multe din functiile unei autoritati monetare, cu activitati de cercetare in toate domeniile, de la derivate la tintirea inflatiei. De asemenea, detine aproximativ 6 procente din rezervele monetare ale bancilor centrale.
Lucrurile se intampla intr-un ritm extrem de alert. "Fondurile circula in intreaga lume cu o viteza incredibila, iar bancherii centrali au sentimentul ca se afla pe un teritoriu nemarcat", a adaugat Meyer.
"Bancherii centrali vor sa discute intre ei despre aceste aspecte, iar BIS le ofera cel mai bun mijloc."
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, 64 de ani, si presedintele Fed Bank, Ben Bernanke, 53, se vor intalni cu 250 dintre colegii lor din intreaga lume pe 23 si 24 iunie, la sediu BIS, dupa un an in care investitorii au refuzat sa le asculte avertismentele pentru prudenta.
Socurile puternice de piata, asa cum a fost criza din Asia din 1997, sunt greu de prevazut, iar in contextul unei popularitati si a unei complexitati in crestere a derivativelor utilizate de investitori prevenirea dezastrelor pare si mai greu de indeplinit.
Timothy Geithner, presedintele Fed din New York, este de parere ca situatiile de criza vor deveni din ce in ce mai greu de manageriat si ca aceasta ar trebui sa fie "principala preocupare" a bancherilor centrali.
Investitorii n-au fost niciodata atat de nepasatori fata de riscurile pe care actiunile lor le implica. Companiile europene au imprumutat suma record de 284,7 mld. dolari cu o rata a dobanzii mai mica decat cea pentru investitii de la inceputul anului.
Ingrijorarea cu privire la cat de mult sunt dispusi investitorii sa riste vine pe fondul unei saturatii monetare globale care impiedica bancherii centrali sa stabileasca anumite reguli.
Buiter, profesor de economie politica la scoala de stiinte economice din Londra, sustine ca lichiditatea si instrumentele financiare trec granitele atat de repede, incat BIS abia mai poate tine pasul pentru a analiza pietele financiare
Sustinatorii BIS accentueaza puterea de magnet pe care aceasta o are, deoarece reuneste la aceeasi masa cei mai puternici bancheri centrali din intreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO