Business Internaţional

Investitorii isi revizuiesc economiile in euro

08.06.2005, 19:25 6

Investitorii din lumea intreaga s-au vazut nevoiti sa isi refaca calculele pentru activele denominate in euro pe care le detin, ca urmare a tulburarilor produse de referendumurile din Franta si din Germania. Inca de cand a fost introdus, in 1999, euro s-a dezvoltat ca moneda alternativa pentru dolar. In momentul in care dolarul nu a mai fost moneda favorita, investitorii pe termen lung, precum bancile centrale din Asia, Rusia si Orientul Mijlociu, au marit ponderea activelor in euro, de la 13,5 procente in 1999 la 20 de procente anul acesta. Acest lucru a impins euro de la 0,84 de dolari in 2000 la 1,34 de dolari in aceasta primavara.

"Credibilitatea monedei a crescut in ultimii ani, dar extinderea UE si inflatia sau neregulile fiscale din Grecia, Italia si Portugalia au pus semne serioase de intrebare", a spus Hans Redeker, presedintele diviziei de FOREX a bancii BNP Paribas.

"Vor trece multe luni, poate chiar trimestre pana cand pagubele create de respingerea constitutiei vor fi reparate", a adaugat Redeker.

Multi economisti cred ca moneda europeana era supraevaluata si ca exportatorii vor profita de scaderea cursului euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO