Business Internaţional

Investitorii scurtează drumul Portugaliei spre ajutorul extern

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

29.03.2011, 23:41 32

Portugalia resimte presiuni tot mai mari pentru a apela lasusţinere financiară externă în condiţiile în care costurile salede finanţare au atins un nou maxim record în urma retrogradăriiratingurilor de credit ale băncilor sale, scrie The Telegraph.

Ţara copleşită de datorii, despre care investitorii cred că doaramână un bailout ce este inevitabil, a înregistrat o creştere arandamentului obligaţiunilor sale pe zece ani până la 8,19%, un noumaxim după avansul până la 8% înregistrat la finalul săptămâniitrecute. Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani ale Portugaliei aurcat la un nivel record de 8,7%.

Creşterea costurilor de finanţare survine după ce agenţia derating Standard & Poor's a redus ratingurile a cinci bănciportugheze de top după ce scăzuse ratingul legat de datoriasuverană a ţării în urma prăbuşirii guvernului acesteia.

Preşedintele portughez urmează să decidă cum va soluţiona crizapolitică creată de demisia primului-ministru Jose Socrates, care ademisionat după ce parlamentul i-a respins ultimul pachet de măsuride austeritate.

Totuşi, în pofida contextului, moneda euro s-a menţinut stabilăla o valoare de 1,41 dolari.

Analiştii spun că investitorii care caută un refugiu în faţadeprecierii monedei americane se concentrează pe o potenţialămajorare a dobânzii în zona euro de către BCE şi mai puţin pe crizadatoriilor din regiune.

Totuşi, calmul relativ din jurul monedei unice europene ar puteafi de scurtă durată, avertizează analiştii.

"Credem că adâncirea crizei din zona euro va începe în ultimăinstanţă să slăbească euro", declară Jonathan Loynes din cadrulCapital Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO