Business Internaţional

Investitorii se intorc la aur de frica inflatiei

26.05.2009, 17:03 16

Aurul s-ar putea tranzactiona in continuare peste nivelul de 900 de dolari pe uncie (31,8 dolari/gram) si ar putea chiar depasi pragul de 1.000 de dolari din nou, in conditiile in care investitorii se tem ca eforturile de stimulare a economiilor intreprinse la nivel global si o depreciere a monedei americane ar putea genera un nou val inflationist, spun multi analisti, conform The Wall Street Journal.

Interesul fata de aur ramane ridicat, cu toate ca nivelul achizitiilor metalului ca forma de protectie nu mai este la fel de ridicat ca in trecut. Actiunile au revenit cu mult peste minimele atinse in luna martie, iar temerile legate de sectorul bancar par sa se fi atenuat.
Totusi "exista inca o multime de probleme si cred ca orientarea catre investitii sigure va reprezenta in continuare un factor important", a declarat Bill O'Neill din cadrul Logic Advisors. El a sugerat ca pana la sfarsitul anului aurul va trece din nou peste pragul de 1.000 de dolari, prag de care metalul a trecut prima data in 2008.
"Cresterea preturilor pare sa fie inevitabila", a declarat el. "Cred ca cererea de active cu valoare intrinseca va fi in continuare puternica, iar aurul va beneficia de acest lucru incet, dar sigur."
Contractele futures pe aur cu livrare in mai au inregistrat o crestere de 7,70 dolari sau 0,8%, pana la 958,50 dolari pe uncie la New York Mercantile Exchange. Pretul a crescut cu 8,5% in acest an.
Aurul cu livrare in iunie, cel mai activ tranzactionat contract, a avansat cu 7,70 dolari sau 0,8%, pana la 958,90 dolari.
Insa, inainte de a atinge 1.000 dolari/uncie, aurul ar putea scadea sub 900 de dolari, spun unii analisti. Preturile s-ar putea indrepta catre 800 de dolari in perioada cuprinsa intre mijlocul lunii iunie-sfarsitul verii, conform lui Carlos Sanchez, analist in cadrul CPM Group.
Printre sceptici se numara si Leonard Kaplan, presedinte al Prospector Asset Management. El se asteapta ca pretul aurului sa scada in urmatoarele luni din cauza recesiunii globale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO