Business Internaţional

Investitorii se refugiaza in aur si petrol

04.01.2008, 17:54 22

Petrolul cu livrare in februarie a fost tranzactionat ieri pe bursa din Singapore la 99, 20 dolari (67,49 euro) pe baril, in scadere cu 42 de centi fata de nivelul inregistrat in ziua precedenta de bursa de marfuri din New York, scrie Bloomberg.
Miercuri, pretul petrolului a urcat cu 3,64 dolari (2,47 euro), pana la 99,62 dolari (67,78 euro) pe baril, dupa ce, in aceeasi sedinta de tranzactionare atinsese nivelul record de 100 de dolari pe baril.
Pretul aurului a urcat la un nivel record pe bursa de marfuri din Londra, dupa ce aprecierea barilului de petrol a determinat o serie de investitori sa achizitioneze cantitati semnificative de metal pretios ca o protectie impotriva inflatiei. Aurul cu livrare imediata a urcat cu 5,40 dolari (3,67 euro) sau 0,6%, pana la 862,95 dolari (587,1 euro) pe uncie (28,3 grame). Pretul aurului a inregistrat in 2007 o crestere de 31%. Si pretul cerealelor a continuat sa creasca la inceputul acestui an, graul cu livrare in martie crescand ieri cu 3,3% in Singapore, iar porumbul avansand cu 1,1%.
Militantii nigerieni au ucis pe 1 ianuarie douasprezece persoane in orasul petrolier Port Harcourt, aceasta actiune determinand scaderea productiei zilnice a celui mai important furnizor african de petrol cu aproape 25%.
De asemenea, pretul aurului a ajuns la un nivel record dupa ce deprecierea dolarului in fata principalelor monede nationale a condus la o intensificare a cererii.
"Violentele din Nigeria au reprezentat principalul factor de crestere a preturilor, dar acestora li s-a adaugat si faptul ca o serie de jucatori importanti au revenit pe piata dupa vacanta de sarbatori", a declarat David Aleman, analist la Grand Central Trading din California. ?Piata cauta motive puternice pentru a mentine cresterea preturilor, iar aceste evenimente s-au potrivit perfect acestei tendinte", a adaugat el.
Pretul petrolului, care a inregistrat in 2007 o apreciere de 57%, si-ar putea continua ascensiunea, din moment ce traderii se asteapta ca un raport dat publicitatii zilele acestea sa indice scaderea rezervelor mondiale de petrol la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.
Petrolul ar putea depasi cu usurinta pragul de 100 de dolari pe baril, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu si Africa, mai ales in conditiile in care productia OPEC a ajuns la capacitate maxima, iar organizatia "nu poate face nimic" pentru a stopa aceasta ascensiune, considera Shokri Ghanem, presedintele companiei National Oil, din Libia.
"Tarile consumatoare de petrol ar trebui sa inceteze sa invinovateasca OPEC pentru situatia actuala. Daca vor sa amortizeze impactul cresterii pretului petrolului, va trebui sa-si reduca taxele pentru energie, sa actioneze in directia reducerii tensiunilor din Iran si Irak si sa investeasca mai mult in productia de petrol", a adaugat el.
Pretul record al petrolului ar putea conduce la o accelerare a costurilor pentru energie si implicit la incetinirea ritmului de crestere al economiilor din intreaga lume.
China si-a dublat cantitatea de petrol folosita in ultimii sapte ani, dupa ce in 2001 pretul barilului de petrol a coborat la un minim record de 16,70 dolari. Acest fenomen a afectat semnificativ rezervele mondiale, in conditiile in care Nigeria, Irak si Venezuela si-au redus drastic productia.
"Vorbim despre o categorie de resurse finite", a declarat Adam Hewison, presedintele INO.com, un site care ofera analize si stiri economice.
"In ultimul deceniu am asistat la trecerea Chinei de la bicicleta la BMW. Iar China si India vor avea nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de petrol", a adaugat Hewison.
Petrolul brent cu livrare in februarie s-a stabilizat miercuri pe bursa de marfuri din Londra la 97,36 dolari (66,24 euro) pe baril, in scadere cu 48 de centi fata de nivelul record de 97,84 dolari (66,57 euro) inregistrat in aceeasi sedinta de tranzactionare.
Declinul de 11% inregistrat anul trecut de moneda americana in fata euro a impulsionat si mai mult aprecierea pretului petrolului, in conditiile in care bunurile produse in SUA au devenit mai ieftine in exterior, atragand investitorii straini.
Mai mult, Organizatia Mondiala a Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care furnizeaza 40% din petrolul mondial
si-a mentinut neschimbata tinta de productie, la ultima sedinta din 5 decembrie, respingand cererile Statelor Unite de a-si mari capacitatea de productie. Urmatoarea intalnire a reprezentantilor organizatiei va avea loc pe 1 februarie.
"Daca as fi in locul OPEC si as avea asemenea resurse de petrol ma intreb ce motiv as avea sa vand petrol mai ieftin", a declarat Hewison de la INO.com.
"De ce sa fac un discount pentru ceva de care toata lumea are nevoie?", a adaugat el.
Oficialii din Indonezia, unul dintre cei mai mici membri ai OPEC au anuntat ca vor propune organizatiei suplimentarea productiei zilnice cu 500.000 de barili, in incercarea de a tempera ascensiunea preturilor.
In acelasi timp membrii semnificativi ai organizatiei, precum Iran, raman indecisi in ceea ce priveste modificarea capacitatii de productie, considerand ca pretul de 100 de dolari pe barili nu ar putea afecta cresterea economiei globale, avand in vedere deprecierea semnificativa a monedei americane.
In Nigeria, cel mai mare producator de petrol de pe continentul african, rebelii au atacat instalatiile petroliere si au rapit muncitorii straini in ultimii doi ani, fortand Royal Dutch Shell sa-si reduca productia cu 500.000 de barili pe zi, aproape un sfert din capacitatea totala a tarii.

Efecte ale cresterii pretului barilului

Aprecierea pretului petrolului forteaza deja schimbari majore pe segmentul auto si pe cel al transporturilor aeriene.
Se creeaza premisele accelerarii proceselor de descoperire si exploatare de noi rezerve de petrol, cat si orientarea catre sursele de energie alternativa.
Ascensiunea continua a pretului petrolului, care a ajuns in doar zece ani de la 10 la 100 de dolari pe baril, reprezinta o provocare pentru natiunile sarace, in timp ce producatorii din Orientul Mijlociu, dar si tari precum Rusia sau Venezuela dobandesc o influenta din ce in ce mai mare.
Probabil, tara care isi va folosi cel mai agresiv influenta datorata rezervelor uriase de petrol va fi Venezuela, care sub conducerea lui Hugo Chavez a inceput sa acorde discounturi importante tarilor sarace din America de Sud, castigand astfel o serie de parteneri in regiune.
Dolarul si bursele sunt in declin
Dolarul a scazut, joi, la cel mai redus nivel din ultima luna fata de euro ca urmare a temerilor investitorilor legate de impactul negativ al incetinirii ritmului de dezvoltare din SUA asupra cresterii economice mondiale.
In timpul sedintei de ieri, euro a urcat la 1,4764 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultima luna.
Bursele europene au scazut ieri pentru a doua zi consecutiv, indicele Dow Jones Stoxx 600, de referinta pentru Europa, pierzand 0,6%. Indicele a scazut cu 1,3% in prima zi de tranzactionare din acest an.
Indicii nationali au scazut pe toate cele 18 piete vest-europene, cu exceptia Marii Britanii si a Islandei.
Aurul atinge noi recorduri
Pretul aurului a urcat la un nivel record pe bursa de marfuri din Londra, dupa ce aprecierea barilului de petrol a determinat o serie de investitori sa achizitioneze cantitati semnificative de metal pretios ca o protectie impotriva inflatiei.
Aurul cu livrare imediata a urcat cu 5,40 dolari (3,67 euro) sau 0,6%, pana la 862,95 dolari (587,1 euro) pe uncie (28,3 grame).
Pretul aurului a inregistrat in 2007 o crestere de 31%, acesta fiind al saptelea an consecutiv de apreciere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO