Business Internaţional

Investitorii vin din nou in Est, atrasi de tarile cu datorii reduse

18.02.2010, 23:20 18

Investitorii revin in tarile din Europa Centrala si de Est la unan dupa ce criza financiara i-a indepartat, in conditiile in caretemerile privind problemele pe care Grecia le-ar putea intampina inceea ce priveste finantarea datoriilor sale sporesc preferintacatre tari din regiune cu nevoi mai reduse de finantare, scrieBloomberg.
Pacific Investments Management, cel mai mare fond de investitiifinanciare din lume, a anuntat ca a achizitionat obligatiuni emisede guvenul polonez, in timp ce HSBC, cea mai mare banca europeanadin perspectiva valorii de piata, considera ca actiunile ungarereprezinta o "oportunitate de cumparare". Si obligatiunile cehe,turcesti si ruse sunt asteptate sa evolueze favorabil in urmatoareaperioada pentru ca respectivele tari vor avea anul viitor o datoriepublica de trei ori mai mica decat cea a Greciei, potrivit CreditAgricole Cheuvreux, divizia de brokeraj a celei mai mari bancifranceze.
Investitorii incearca sa profite de majorarea primei de risc aobligatiunilor statelor est-europene in raport cu titlurileechivalente emise de guvernul american. Ungaria, prima tara membraa Uniunii Europene care a primit ajutor financiar din parteaFondului Monetar International (FMI), si-a redus deficitul bugetarla jumatate incepand cu 2006, iar Polonia a debutat cu succes inplanurile sale de a vinde active de stat in valoare de 10 mld.dolari pentru a-si finanta gaura bugetara.
"Am putut observa primul val de contagiune, in care pietele nu aufost discriminate. Al doilea val, care deja incepe sa se facasimtit, va fi reprezentat de diferentiere (in alegerea pietelor decatre investitori - n.r.)", a declarat Agnes Belaisch, strateg incadrul Threadneedle Asset Management.
In contextul in care volumul de obligatiuni emise si vandute deguvernele din Europa Centrala si de Est a cunoscut in ultimele luniun declin considerabil, la inceputul lui februarie prima medie derisc a acestora in raport cu titlurile similare americane a urcatla 2,57%, cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni, potrivitindicelui EMBI+ pentru piete emergente calculat de JPMorganChase.
Pe de alta parte insa, situatia financiara a statelor din regiunes-a imbunatatit semnificativ fata de aceeasi perioada a anuluitrecut, cand monedele locale se depreciasera puternic, in timp cebursele se prabusisera, astfel ca investitorii ar putea deveni dince in ce mai atrasi de aceasta regiune.
"Investitorii cauta diverse ancore pentru a-si schimba pozitia inraport cu pietele est-europene", a spus Michael Ganske, director aldepartamentului de cercetare a pietelor emergente din cadrulCommerzbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO