Business Internaţional

Ipocrizia creditorilor Greciei: Ce ţie nu-ţi place, “altuia îi face”

Ipocrizia creditorilor Greciei: Ce ţie nu-ţi place,...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2015, 19:03 716

În timp ce guvernul german şi alte ţări din zona euro fac presiuni ca Grecia să-şi vândă companiile de furnizare a apei pentru a face rost de bani pentru plata datoriilor, oraşe nemţeşti precum Berlin, Stuttgart şi Rostock răscumpără concesiuni din acelaşi domeniu.

Acest lucru i-a fost reproşat cancelarului german Angela Merkel de către AoeW, grup de lobby german pentru industria serviciilor de furnizare a apei menajere şi potabile, scrie Bloomberg.

Activele vândute sau privatizate de statul grec ar trebui să intre într-un fond de 50 de miliarde de euro care ar garanta că Grecia îşi va plăti datoriile către creditori – Germania şi partenerii din zona euro.

“În Germania a apărut un val de răscumpărări publice după ce a prins rădăcini ideea că stabilirea preţurilor nu poate fi lăsată în seama managerilor însetaţi de profit. Apa este un bun public vital şi grecii au tot dreptul să-l păstreze”, a explicat Christa Hecht, directorul executiv al AoeW.

Portofoliul Fondului de Dezvoltare a Activelor Republicii Elene include serviciile de furnizare a apei din oraşele Atena şi Salonic. Activitatea acestui vehicul de privatizare, înfiinţat în 2011, este discontinuă, iar protestele populaţiei au îngheţat vânzarea activelor din Salonic.

“Motivul privatizărilor nu sunt doar banii, ci şi schimbarea anumitor părţi ale economiei”, a spus Jens Spahn, viceministrul german de finanţe, într-o emisiune de televiziune. “Gândiţi-vă la ce a însemnat privatizarea poştei federale şi a transportului feroviar pentru aceste industrii în ceea ce priveşte concurenţa şi apariţia de noi oportunităţi”, a adăugat ministrul.

Comentariile lui Spahn trebuie private cu prudenţă, atrage atenţia AoeW, care reprezintă 2.000 de companii publice de apă. Asociaţia arată că în Portugalia vânzarea activităţilor de furnizare a apei a dus la creşterea cu până la 400% a costurilor pentru utilizatorii finali. În 2013, administraţia oraşului Berlin a răscumpărat 25% din distribuitorul local de apă de la Veolia Environnement deoarece costurile apei menajere şi potabile s-au majorat. Apa Nova, compania de utilităţi care aprovizionează cu apă Bucureştiul, este deţinută de grupul francez Veolia.

Guvernul lui Merkel încă deţine 31% din Deutsche Telekom şi 21% din Deutsche Post, ceea ce îi permite statului să influenţeze politici ale companiilor variind de la pensii la strategia broadband.

Licitaţiile pentru vânzarea celor mai mari porturi greceşti vor fi anunţate curând

Guvernul grec şi Fondul de Dezvoltare a Activelor vor anunţa în două săptămâni când va lansa licitaţiile pentru privatizarea principalelor două porturi ale ţării, Pireus şi Salonic, scrie Greek Reporter, care citează surse apropiate discuţiilor. Vânzarea acestor porturi face parte din reformele cerute de noul acord de bailout. Guvernul grec a mai scos la vânzare, printre altele, operatorul feroviar TRAINOSE şi producătorul de material rulant ROSCO şi terenurile aeroportului atenian Elliniko şi ale altor aeroporturi regionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO