Business Internaţional

Irlanda intră în colimatorul comisarilor europeni după ce a anunţat referendumul pentru adoptarea pactului fiscal

Irlanda intră în colimatorul comisarilor europeni după ce a anunţat referendumul pentru adoptarea pactului fiscal

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

02.03.2012, 00:04 324

Irlanda, stat care până acum era prezentat de finanţatorii internaţionali ca fiind elevul care-şi face conştiincios temele la capitolul reforme, a intrat în colimatorul Comisiei Europene, care apreciază că Dublinul ar putea fi nevoit să modifice bugetul în acest an dacă economia continuă să se deterioreze.

Aflată la jumătatea unei cure de austeritate fără precedent, Irlanda implementează măsuri de majorare a taxelor şi reduceri de cheltuieli pentru a economisi 3,8 miliarde de euro cu scopul de a diminua în acest an deficitul bugetar la 8,6% din PIB, scrie Thomson Reuters.

Creşterea economică mai redusă decât cea estimată a obligat guvernul de la Dublin să majoreze ţinta la 3,8 miliarde euro de la valoarea iniţială de 3,6 miliarde de euro, iar Comisia Europeană sugerează, într-un raport obţinut de Reuters, pentru prima dată că ar putea fi necesară revizuirea ţintei stabilite de executivul irlandez.

Oficialii europeni au redus luna trecută estimările de creştere a PIB-ului Irlandei pentru acest an la 0,5%, faţă de prognoza anterioară de 1%. Guvernul îşi menţine încă anticiparea de creştere economică de 1,3%. Irlanda a surprins în săptămâna aceasta clasa politică europeană anunţând că va supune unui refe­ren­­dum adoptarea pactului fiscal promovat de Ger­mania. Irlandezii au respins într-o primă fază Tratatul de la Lisabona.

FMI, unul dintre creditorii Irlandei, a estimat de asemenea un avans al PIB-ului de 0,5% pentru acest an, dar apreciază că Dublinul nu ar trebui să-şi ajusteze planurile fiscale pentru 2012, chiar dacă ţintele de creştere economică sunt sub aşteptări. Irlanda a primit în toamna anului 2010 un ajutor financiar de 85 miliarde euro de la UE şi FMI.

Guvernul irlandez a sugerat la începutul lunii trecute că ar putea fi nevoit să majoreze impozitele şi să reducă cheltuielile bugetare în 2013, în contextul în care încetinirea creşterii economice la nivel global afectează anticipările de creştere pentru Irlanda.

În raportul Comisiei Europene se estimează că Irlanda va apela din nou la pieţele financiare pentru a obţine finanţare din a doua jumătate a acestui an, deşi comisia avertizează că evoluţiile economice favorabile din afara Irlandei ar putea reprezenta un risc pentru planurile guvernului de la Dublin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO