Business Internaţional

Irlanda vrea să impoziteze cu 90% bonusurile bancherilor

Autor: Bogdan Cojocaru

13.12.2010, 23:40 17

Ministrul irlandez al finanţelor, Brian Lenihan, a anunţat căintenţionează să impoziteze cu 90% bonusurile salariaţilorbăncilor, după ce Allied Irish Bank a provocat un scandal anunţândplata unor bonusuri de 40 de milioane de euro către personalulgrupului.

"Vreau să includ un amendament în următoarea lege a finanţelorpentru introducerea unei taxe de 90% pentru viitoarele bonusuri alebancherilor", a declarat Lenihan în faţa parlamentarilorirlandezi.

Acest proiect nu vizează bonusurile pe care Allied Irish Bank sepregăteşte să le plătească angajaţilor, a indicat un purtător decuvânt al Ministerului de Finanţe.

Anut trecut, grupul bancar a acordat bonusuri de 55 de milioanede euro, potrivit postului public de radio RTE. În acest an, 2.400de angajaţi ai Allied vor primi remuneraţii adiţionale de 16.700 deeuro în medie.

Principalul partid de opoziţie, Fine Gael, a calificat drept"scandaloase" aceste bonusuri şi a solicitat introducerea unei taxede 99%.

"Să fim sinceri. Singurul motiv pentru care Allied poate plătiaceşti bani este pentru că a fost salvat de contribuabili", adeclarat James Reilly, unul dintre liderii Fine Gael.

Guvernul irlandez a prezentat săptămâna trecută Parlamentuluicel mai sever buget de austeritate din istoria statului, cerut deUniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional în schimbulunui ajutor financiar de 85 de miliarde de euro.

Programul prevede că zece miliarde de euro sunt disponibileimediat pentru recapitalizarea băncilor, instituţiile aflându-se încentrul crizei financiare care a îngenuncheat Irlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO