Business Internaţional

Italia asigură că sfârşitul crizei este aproape şi arată cu degetul spre cei vinovaţi de apariţia problemelor: Franţa şi Germania

Italia asigură că sfârşitul crizei este aproape şi arată cu degetul spre cei vinovaţi de apariţia problemelor: Franţa şi Germania
29.03.2012, 00:04 2302

Atmosfera de optimism care începe să înconjoare Europa a devenit mai densă după ce premierul italian Mario Monti a declarat că turbulenţele prin care trece zona euro, inima Uniunii Euro­pene, se apropie de sfârşit. Monti a mers însă şi mai departe şi l-a numit pe cel care în ochii lui este vinovat de apariţia crizei datoriilor suverane: atitudinea risi­pitoare a Germaniei şi Franţei din anii 2000.

Problemele zonei euro "aproape că s-au terminat", după un răspuns iniţial lent din partea liderilor europeni, a decla­rat ieri Monti la Tokio. De altfel, opti­mismul privind criza datoriilor din zona euro a fost alimentat şi de can­ce­larul german Angela Merkel, care a afirmat că turbulenţele s-au redus în intensitate, scrie Bloomberg. Monti a pornit însă în căutarea celor care sunt vino­vaţi de actuala criză a datoriilor din zona euro şi i-a găsit, notează publicaţia franceză La Tribune.

"Povestea începe în 2003, când euro nu era decât un bebeluş. Pe atunci, Ger­mania şi Franţa permiteau creşterea de­fici­telor bugetare şi a datoriilor", a explicat oficialul.

Devenit premier în toamna anului trecut în locul lui Silvio Berlu­s­coni, care a demisionat la presiunea pie­ţelor, după ce acestea au luat în coli­ma­tor Italia din cauza instabilităţii politice şi economiei necompetitive, oficialul, a amintit că pe atunci Consiliul European a decis să nu penalizeze primele economii euro­pene ca mărime pentru excesele buge­tare. "Cosiliul European, condus atunci prin rotaţie de Italia, a anunţat că în pofi­da opoziţiei Comisiei Europene, Ger­mania şi Franţa nu trezesc motive de îngrijorare, cu toate că deficitele lor buge­tare depăşeau 3% din PIB", a subli­niat Monti. În acea perioadă, Monti era comisar european pentru Con­curenţă.

Pentru oficialul italian Germania şi Franţa sunt părinţii zonei euro, care şi-au încălcat propriile reguli, iar Grecia, stat care a trecut de mai multe ori în ultimii ani pe lângă faliment, este copilul care le-a urmat exemplul.

"Bineînţeles, dacă tatăl şi mama zonei euro încalcă regulile, nu se poate spera ca acestea să fie respectate de state precum Grecia", a spus Monti. Cum să dai vina pe statele din sudul Europei când economiile cele mai puternice sunt ele însele risipitoare, se întreabă publicaţia franceză, care concluzionează că "nu este sigur că preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi Merkel vor aprecia analiza lui Monti privind cauzele crizei".

Ieşirea din criză vine cu un preţ pentru Germania. Merkel i-a atenţionat pe parlamentarii germani că se aşteaptă ca, odată cu reducerea intensităţii crizei, costurile de finanţare ale statului să crească deoarece îşi va pierde statutul de adăpost în faţa riscului, potrivit Bloomberg. La rândul său, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble le-a spus parlamentarilor că nu se aşteaptă ca în următoarele trei luni mecanismul de protecţie al zonei euro, Fondul European de Stabilitate Financiară, să fie nevoit să intervină pentru a salva vreun stat membru.

Liderii europeni s-au grăbit şi în 2010 să anunţe ieşirea iminentă din criză, după ce Grecia a primit ajutor internaţional. În martie 2010, preşedintele de atunci al Comisiei Europene Romano Prodi a declarat că perioada cea mai grea din criza financiară a Greciei a fost depăşită. De atunci, Portugalia şi Irlanda au fost forţate să ceară ajutoare financiare.

La polul opus, în SUA, preşedintele Rezervei Federale Ben Bernanke a avertizat că revenirea economiei americane nu este încă asigurată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO