Business Internaţional

Italia si-a gasit ministru de finante

26.09.2005, 19:08 17

O noua schimbare din cadrul Ministerului de Finante al Italiei ameninta sa adanceasca starea de paralizie economica de care sufera zona euro si da o lovitura deja slabitei coalitii a prim-ministrului italian Silvio Berlusconi, relateaza Wall Street Journal.

Joi seara, Berlusconi l-a numit pe Giulio Tremonti in pozitia de ministru de finante, in locul lui Domenico Siniscalco, care a demisionat miercuri seara.

Cu numai 14 luni inainte, Siniscalco, un renumit tehnocrat, fusese numit in locul lui Tremonti, care fusese obligat sa demisioneze pe fondul nemultumirilor privitoare la felul in care conducea economia italiana.

Pentru Italia, momentul ales pentru aceasta schimbare este extrem de nefavorabil, in contextul in care, peste numai cateva zile guvernul urmeaza a prezenta Parlamentului un proiect de lege din domeniul bugetar de o importanta cruciala.

In spatele demisiei lui Siniscalco apare o noua problema de credibilitate pentru Italia. Ministrul de finante era unul dintre cei mai fatisi critici ai guvernatorului Bancii Italiei, Antonio Fazio, ce se afla in centrul unei controverse. Astfel, Fazio este banuit de a fi abuzat de puterea sa pentru a incerca sa impiedice o banca straina sa achizitioneze o banca italiana, Banca Antonveneta SA.

Procurorii dispun de inregistrari cu Fazio, acesta discutand detalii si oferind sfaturi unui sef al unei banci italiene rivale, Banca Popolare Italiana Scarl, ce-si majora propria oferta pentru Antonveneta. Fazio ar putea fi audiat in aceasta saptamana.

Siniscalco a demisionat pentru ca Berlusconi a refuzat sa-l sprijine in solicitarile sale repetate ca Fazio sa demisioneze. Joi, insa, Berlusconi a declarat ca actualul guvernator al bancii centrale italiene afecteaza credibilitatea Italiei.

Totusi, atitudinea lui Berlusconi ameninta sa afecteze si mai mult credibilitatea Italiei intr-un moment in care conturile sale publice sunt analizate de agentiile internationale de rating. Schimbarea de ministri ridica semne de intrebare privitoare la directia pe care o urmeaza Italia, daca aceasta directie exista, in ceea ce priveste strategia economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO