Business Internaţional

Italia trebuie să vândă proprietăţile de stat pentru a preveni o criză bugetară

Italia trebuie să vândă proprietăţile de stat pentru a preveni o criză bugetară

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

18.06.2012, 00:02 685

Guvernul italian condus tehnocratul Mario Monti încearcă să ia măsuri pentru a preveni criza bugetară care se întrevede la orizont, cele mai recente iniţiative fiind vânzarea activelor şi a proprietăţilor de stat deţinute la nivel central şi local.

Guvernele regionale şi locale din Italia au datorii de peste 100 mi­liarde euro, iar cele mai multe din acestea tre­buie plătite gu-vernului central.

Sondajele esti­mează că va­loarea activelor au­to­rităţilor lo­cale sunt de 386 miliarde euro, dintre care 17 miliarde euro reprezintă partici­paţiile deţinute la companii.

Presa italiană a estimat că se vor strânge 50 miliarde euro din vânzarea activelor, însă oficialii consideră că cifra reală va fi mai mică.

Guvernul încă nu a luat o decizie cu privire la vânzarea participaţiei sale la companiile de im­portanţă naţională.

În Italia, privatizarea companiilor de utilităţi este o problemă politică extrem de sensibilă. Anul trecut, italienii au votat într-un referendum să nu privatizeze companiile de apă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO