Business Internaţional

Italia vrea să reducă şomajul în rândul tinerilor încurajând angajaţii vârstnici să-i pregătească pe tineri

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2013, 18:52 96

Guvernul italian vrea să reducă şomajul din rândul tinerilor, aflat la cote record, printr-un program ce încurajează angajaţii apropiaţi de vârsta pensionării să cedeze din orele de lucru salariaţilor tineri, cărora le vor fi şi „mentori“, scrie The Wall Street Journal.

Ideea va fi discutată săptămâna aceasta de ministrul muncii Enrico Giovanni cu sindicatele, care până acum s-au arătat favorabile. Un astfel de plan poate aduce economii substanţiale angajatorilor şi ar putea reprezenta o rampă de lansare pe piaţa muncii pentru tinerii în căutarea unui loc de muncă. Însă planul nu va crea niciun nou loc de muncă, iar contribuabilii vor finanţa pensiile vârstnicilor care aleg să participe.

Programul presupune ca o persoană care se apropie de vârsta pensionării să lucreze cu jumătate de normă pentru jumătate din salariul normal, în timp ce restul muncii sale va reveni unui coleg mai tânăr. Angajatorii vor plăti mai puţin personalului tânăr, în timp ce vârstnicilor li se va promite pensie întreagă. Contribuţia la pensie, care în medie este de 10.000 de euro pe an, va fi plătită de la buget.

„Programul este costisitor, dar realizabil“,  a spus Giovanni. El a fost şeful agenţiei italiene de statistică înainte de a deveni ministru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO