Business Internaţional

Italienii de la Eni cumpara 16% din Ceska Rafinerska

28.05.2007, 15:54 12

Eni, cel mai mare producator de energie din Italia, si-a dublat participatia in cadrul rafinariei cehe Ceska Rafinerska pana la 32,4%, continuand valul de achizitii in Europa Centrala.
Producatorul de petrol Eni a cumparat cele 16,1% din actiunile rafinariei cehe de la o divizie a companiei americane ConocoPhillips. Compania italiana nu a facut public pretul achizitiei, scrie Budapest Business Journal.
"Achizitia va avea efecte pozitive si face parte din strategia companiei Eni de a cumpara selectiv active care reduc riscul de supraplata, asa cum se poate intampla in cazul achizitiilor de mari dimensiuni", spune Carmelo Pappalardo, analist la banca Rasbank din Milano.
Compania italiana detinea deja 16,3% din compania ceha, restul actiunilor fiind detinute de Royal Dutch Shell cu un procent de 16,3%, si Unipetrol care detine 51% din totalul actiunilor Ceska Rafinerska.
Pachetul majoritar de actiuni al Unipetrol este detinut de compania poloneza PKN Orlen.
Saptamana trecuta, cotidianul italian "Il Sole" a raportat, fara a cita sursele, ca achizitia actiunilor Ceska Rafinerska s-ar ridica la valoarea de 500 de milioane de euro. Directorul executiv al Eni, Paolo Scaroni, a refuzat sa comenteze pretul achizitiei dar a precizat ca "suma de 500 de milioane de euro este destul de mare".
Luna trecuta, compania Eni a declarat ca intentioneaza sa cumpere 102 de statii de benzina in Republica Ceha, Slovacia si Ungaria de la divizia Exxon Mobil. De asemenea, Eni a cumparat active petroliere in Golful Mexic de la Dominion Resources, ridicand productia Eni in Golful Mexic la peste 100.000 barili pe zi.
Compania italiana a castigat la inceputul lunii aprilie licitatia pentru pachetul de actiuni al diviziei petroliere a Gazprom si pentru o parte din activele Iukos, ofertand 151,5 miliarde de ruble (4,34 miliarde de euro).
Oferta facuta de Eni a castigat licitatia in defavoarea companiei controlate de statul rus, Rosneft, in cadrul unei licitatii organizate de autoritatile ruse.
Eni a inregistrat in primul trimestru al anului un profit net de 2,68 miliarde euro, in scadere cu 9,3% fata de rezultatele raportate in acelasi interval al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO