Business Internaţional

Iukos a anuntat pierderi de 2,7 mld. dolari pe primul semestru

18.08.2004, 00:00 19



Iukos, cea mai importanta companie petroliera ruseasca, a anuntat o pierdere de 78 miliarde de ruble (2,7 miliarde dolari) in prima jumatate a anului 2004, conform standaredelor contabile generale, in comparatie cu un profit de 40 miliarde de ruble, anul trecut in aceeasi perioada.



Pierderea a aparut in ciuda unei puternice cresteri a productiei si a preturior record la petrol, de pe urma carora Iukos ar fi trebuit sa aiba de castigat in ultimele luni.



Gigantul petrolier afirma in raportul financiar realizat conform standardelor contabile rusesti ca pierderea include si taxele in valoare de 1,76 miliarde dolari, platite de Iukos in perioada respectiva.



Analistii avertizeaza ca rezultatele nefinalizate ale companiei, prezentate conform standardelor rusesti, ar trebui analizate cu precautie.



"Intr-o anumita masura, aceste date arata impactul rezultat in urma conflictului. Pare de necrezut cum Iukos a pierdut bani, in ciuda preturilor record inregistrate la petrol si la productie", e de parere Steven Dashevsky, analist sef al Aton, o companie de brokeraj moscovita. Dashevsky considera ca imprumuturile inter-companie (inter-company loans) ar putea fi una din cauzele pierderilor.



Iukos nu a publicat nici un fel de date financiare conform regulilor contabile ale Statelor Unite, inca din al treilea trimestru al lui 2003.



Noi temeri au aparut ieri la Volgatanker, unul dintre shipper-ii companiei, care a spus ca nu va accepta plati prin credit.



Viktor Gerashchenko, presedintele Iukos, a anuntat pentru Reuters ca nu se asteapta ca grupul sa intampine probleme pana la sfarsitul lui septembrie. Gerashchenko a fost destituit de Mikhail Khodorkovsky, fostul director executiv al Iukos si cel mai important actionar.



Dashevsky considera ca "daca autoritatile nu deblocheaza conturile bancare ale Iukos, perspectiva falimentului ar putea deveni realitate. Pana la sfarsitul lunii, este foarte probabil ca Iukos sa intre in faliment."



Nesiguranta vine in urma inceperii evaluarii Yuganskneftegaz, cea mai importanta filiala de productie a Iukos, de catre banca de investitii Dresdner Kleinwort Wasserstein. Raportul a fost intocmit de ministerul justitiei, Yuganskneftegaz fiind vazuta drept cel mai probabil predecesor al vanzarilor de active in vederea achitarii taxelor.



Comisia de management a Iukos s-a intalnit in aceasta saptamana pentru a reexamina planul de reducere a capitalului si a opera asupra bugetelor, "lucru care ar putea avea efecte puternice asupra productiei de petrol", afirma Bruce Misamore, directorul financiar al Iukos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO