Business Internaţional

Iukos ar putea fi cedata pentru doar 4 mld. dolari. "Jaf la drumul mare" sau alarma falsa?

18.10.2004, 00:00 14



Guvernul rus se pare ca se afla pe punctul de a vinde principalele active ale companiei petroliere Iukos, pentru doar 4 mld. de dolari - o mica parte din valoarea reala la care a fost evaluata - intr-o posibila tranzactie pe care analistii au numit-o deja "jaf la drumul mare" si "cel mai prost scenariu posibil", scrie Financial Times.



Printr-o scurgere de informatii dinspre oficialii guvernului rus, agentia Interfax relateaza ca guvernul va scoate la licitatie 76,8% din Iuganskneftegas, care a fost evaluata de banca germana Dresdner Kleinworth Wasserstein la o valoare cuprinsa intre 14,7 mld. dolari si 17,3 mld. dolari.



O persoana apropiata situatiei a confirmat faptul ca aceasta era una dintre conditiile impuse de Ministerul de Justitie, care a pus sechestru pe Iuganskneftegas pentru a recupera taxele neachitate de gigantul rus.



Totusi, un oficial guvernamentat a precizat: "Deocamdata nu s-a luat nici o decizie definitiva".



Un al oficial, citat de Interfax, a declarat ca Gazprom, companie gazeifera aflata in proprietatea statului rus, care de curand si-a anuntat fuziunea cu Rosneft, o alta companie petroliera de stat, ar putea oferta pentru activele scoase la vanzare.



O vanzare la acest pret catre o companie aflata in monopol de stat ar devasta piata ruseasca, demonstrand o lipsa de consideratie pentru drepturile actionarilor minoritari, si punand capat existentei Iukos ca unul dintre cei mai mari producatori petrolieri din Rusia.



"Acesta este, intr-adevar, cel mai prost scenariu posibil. Este o gluma proasta", spune Al Breach, director strateg la Brunswick UBS, societate de brokeraj cu sediul la Moscova.



Intentia de a vinde Iuganskneftegas - o filiala aflata in totalitate in proprietatea Iukos, care obtine 60% din productia de petrol a companiei - incheie un an de ofensiva asupra companiei si actionarului sau Mihail Hodorkovsky, care a fost trimis in instanta pentru frauda si evaziune fiscala.



Bruce Misamore, director finaciar la Iukos, a numit planul "o evaluare grosolan de defectuoasa a activelor".



Contrar zvonurilor, se crede ca Fondul Proprietatii Federale din Rusia, care va organiza vanzarea, nu a stabilit inca un pret final sau marimea pachetului de actiuni scos la vanzare. Unii observatori sustin ca zvonurile au fost lansate pentru a testa opinia publica si pentru a impiedica o vanzare la un pret derizoriu. Aceasta vine intr-o perioada cand presedintele rus Vladimir Putin, care este vazut de multi ca fiind cel care a dat unda verde pentru atacul asupra Iukos, se afla intr-o vizita oficiala in China. Aceasta ii ofera posibilitatea de a se distanta de aceasta tranzactie sau sa revina in postura de salvator pentru investitori.



La inceputul saptamanii trecute, Ministerul de Justitie anuntase ca va vinde Iugankneftegas pentru a recupera datoriile fiscale estimate la 3,73 mld. dolari.



Totusi, in acest moment, datoriile fiscale totale ale Iukos, depapesc 8,5 mld. dolari. Steven Dashevsky, analist in industria de profil la Aton, o societate ruseasca de brokeraj, a afirmat: "Cele patru miliarde abia daca ar acoperi o parte din datoria Iukos. Aceasta poate determina guvernul sa scoata la vanzare si alte active Iukos".



In raportul facut public joi, cu toate ca fusese catalogat drept "strict confidential", banca DrKW sustinea ca "potrivit opiniei sale profesioniste, valoarea activelor Iuganskneftegas se situeaza intre 14,7 si 17,3 miliarde de dolari, luand in considerare toate obligatiile fiscale prezente si viitoare ale companiei".



Dupa vehicularile lansate de Interfax, actiunile Iukos Oil, care este cel mai mare exportator de petrol din Rusia, s-au depreciat cu 11% la bursa din Moscova, informeaza Bloomberg.



Indexul moscovit MICE a pierdut 1,4 procente ajungand la 627,22 puncte, indreptandu-se spre cea mai joasa valoare in aceasta luna si totalizand o pierdere de 11% in aceasta saptamana. Aceasta ar fi cea mai dramatica prabusire dupa aceea din 25 octombrie 2003, cand a fost arestat Hodorkovsky.



"Nu cunoastem nimic despre actiunile viitoare ale inspectorilor, nu cunoastem nici macar pretul de pornire sau tipul de vanzare", a afirmat Alexander Shadrin, purtator de cuvant la Iukos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO