Business Internaţional

Iukos negociaza cu Fiscul

23.06.2004, 00:00 9

Ministrul rus de finante Alexei Kudrin a anuntat ca guvernul rus poarta negocieri cu oficialii companiei petroliere Iukos pe marginea penalitatii in valoare de 3,4 miliarde de dolari legate de evaziunea fiscala de care a fost acuzata compania, relateaza The Moscow Times.
In cazul in care penalitatea ar fi aprobata, compania ar intra imediat in faliment.
"Dupa cate stiu, oficialii Iukos s-au aratat dispusi sa coopereze cu ministerul impozitelor pentru a se ajunge la o intelegere cu privire la acuzatiile aduse companiei," a declarat Kudrin reporterilor in cadrul unei conferinte organizate de Renaissance Capital.
Kudrin a anuntat ca Iukos a trimis deja un program legat de plata sumelor impuse de minister si ca aceasta ar putea vinde active pe piata pentru a face fata platilor. "Managementul are o alternativa", a spus acesta.
Piata, ce s-a calmat oarecum in urma declaratiilor lui Kudrin, a considerat ca acesta este un semnal ce indica faptul ca guvernul se indeparteaza de marginea prapastiei.
In cazul in care penalitatea ar fi impusa, compania intrand imediat in faliment, ar fi distrusa increderea investitorilor intr-o piata deja afectata de actiunile legale permanente lansate impotriva companiei si fondatorului acesteia, Mihail Hodorkovski. Acesta urmeaza sa fie prezent in cadrul unor audieri programate astazi intr-un caz separat in care este acuzat de frauda si evaziune fiscala.
In ciuda cresterii valorii actiunilor companiei, exista semnale din ce  in ce mai clare cu privire la aparitia unui conflict intre managementul companiei si actionarii majoritari ai acesteia cu privire la caile de incheiere a unei intelegeri.
In cadrul unor interviuri acordate The Moscow Times, Tim Osborne, director in cadrul Group Menatep, ce detine 60% din Iukos, si directorul financiar al companiei, Bruce Misamore, i-au criticat pe oficialii companiei ce au declarat ca Iukos a platit impozite cu mult mai mici de multe ori in trecut.
Ca parte a unui plan de bailout, directorul executiv adjunct al Iukos, Iuri Beilin, i-a trimis o scrisoare premierului rus in care spunea ca managementul a recunoscut ca a platit un volum mai mic de impozite decat cel real in perioada 2000-2003, si s-a oferit sa plateasca sume suplimentare, indiferent de decizia ce va fi luata de instanta.
"Mi se pare foarte interesant felul in care managementul se auto-submineaza," a declarat Osborne.
Chiar daca Osborne a declarat ca Menatep este deschis negocierilor, acesta a mai spus ca grupul este gata sa lupte pentru a-si apara interesele.
Misamore a spus ca declaratiile lui Kudrin sunt binevenite, fiind considerate un semn ca ar putea fi deschis un dialog cu guvernul. Totusi, acesta a respins sugestia lui Beilin referitoare la faptul ca Iukos nu si-a platit impozitele in intregime in trecut.
Curtea de Arbitraj de la Moscova a respins o serie de apeluri depuse de compania Iukos, acordandu-i insa mai mult timp pentru a se apara.
Analistii spun ca actiunile lansate impotriva Menatep si Iukos au menirea de a-i  inlocui pe proprietarii firmei cu un grup mai loial statului.
Ministrul dezvoltarii economice si comertului a recunoscut ca afacerea Iukos are o tenta politica, si chiar asociati apropiati ai lui Hodorkovski admit ca Iukos ar putea fi luata din mainile Menatep.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO