Business Internaţional

​Japonia, al treilea producător de energie nucleară din lume, şi-a închis toate reactoarele

​Japonia, al treilea producător de energie nucleară...

Autor: Andrei Chirileasa

10.09.2013, 15:07 2815

Japonia, al treilea producător de energie nucleară din lume după capacitatea instalată, opreşte începând din 15 septembrie şi ultimul reactor nuclear aflat în funcţiune pentru derularea unei inspecţii de siguranţă, potrivit companiei de informaţii globale Stratfor.

Japonia are 50 de reactoare nucleare funcţionale cu o capacitate de producţie totală de 44.396 de MW, fiind al treilea producător de energie nucleară din lume după SUA şi Franţa, potrivit Asociaţiei Nucleare Mondiale (WNA).

Aproape toate reactoarele japoneze au fost însă oprite după catastrofa de la Fukushima din martie 2011, când două reactoare ale centralei nucleare au explodat după ce s-au fisurat în urma unui cutremur urmat de un tsunami devastator care a măturat coasta Japoniei. Dezastrul de la Fukushima este alături de explozia centralei de la Cernobîl (Ucraina), unul dintre cele mai mari din istoria energiei nucleare.

În urma acestui accident, aproape toate reactoarele nucleare japoneze au fost închise pentru revizii de siguranţă.

După închiderea reactorului de la Ohi, săptămâna viitoare, Japonia va rămâne fără energie nucleară pentru prima dată din 1970 când au fost puse în funcţiune primele reactoare. Această situaţie va dura cel puţin şase luni, până în 2014, când ar putea reintra în funcţiune o parte din reactoarele închise care au fost verificate. În această perioadă, Japonia va trebuie să importe energie electrică la preţuri tot mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO