Business Internaţional

Jean Claude Trichet, noul finantist de la carma Bancii Centrale Europene

04.11.2003, 00:00 13

Jean Caude Trichet, fostul presedinte al Bancii Centrale Franceze, a primit sambata titulatura de guvernator al Bancii Centrale Europene(BCE), inlocuindu-l pe Win Duisenberg. Olandezul poate fi considerat parintele BCE, fiind prima persoana care a ocupat pozitia de guvernator al bancii, inca de la crearea acesteia, in 1998, administrand in acelasi timp finantele europene si dificilul proces de lansare a monedei unice.
In aceasta saptamana Trichet va prezida prima sa sedinta pe probleme de strategie monetara, in care se vor analiza probleme precum cresterea economica, inflatie si prospectele cresterii ratelor de dobanda pe termen mediu. "Venirea lui Trichet debuteaza sub auspicii mai bune decat in urma cu cateva saptamani - cresterea economica incepe sa prinda forma", a declarat Christel Rendu, analist la Pictet&Cie., companie care administreza fonduri in valoare de 6,4 miliarde $.
Conform unui sondaj realizat de agentia Bloomberg, francezul, acum in varsta de 60 de ani, va lasa rata dobanzii de referinta neschimbata in cursul sedintei care va avea loc joi. In prezent aceasta rata este de 2%. Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, va lua foarte probabil in aceasta saptamana o decizie de crestere a dobanzii de la 2% la .
Dorind sa imprime o dinamica mai activa economiei de 8 miliarde de $ a Uniunii Europene, care a flirtat in ultimii ani cu recesiunea, autoritatile BCE au redus rata dobanzii in luna iunie la minima istorica actuala de 2%. De la aceasta data, tari precum Germania, Franta si Italia au aratat semne de revigorare, fapt ce sugereaza ca Trichet nu se confrunta cu aceleasi presiuni din partea politicienilor de a reduce ratele. Rapoartele guvernamentale si statisticile industriale, ce urmeaza a fi emise in aceasta saptamana, vor arata o usoara inbunatatire a parametrilor economici.



Protejatul lui Chirac
Trichet a activat in consiliul guvernatorilor al BCE inca de la infiintarea acesteia in 1998. Ascensiunea sa in varful piramidei a fost asigurata chiar in acel an, cand presedintele francez Jacques Chirac, in cadrul unei sedinte cheie, a reusit sa-l convinga pe Duisenberg sa se retraga mai devreme pentru a-i face loc lui Trichet. Schimbarea a fost amanata cu patru luni, pana pe 1 noiembrie, datorita procesului intentat lui Trichet prin care acesta era acuzat de frauda in timpul titulaturii sale de presedinte al trezoreriei franceze. In cele din urma francezul a fost achitat.
Banca Centrala Europeana a redus rata de referinta din 2001 si pana in prezent de sapte ori, in comparatie cu 9 modificari ale Bancii Angliei si 13 ale Rezervelor Federale(Fed). Uni politicieni, precum cancelarul german Gerhard Schroeder si ministrul de finante belgian Didier Reynders, au criticat deseori BCE pentru rigiditatea de care acesta a dat dovada in reducerea ratelor.



Europa ramane in urma
Spre deosebire de economiile Statelor Unite, Marii Britanii si Japoniei, care au inregistrat progrese in 2003 fata de anul trecut, cele 12 natiuni ale zonei euro vor avea anul acesta cea mai slaba evolutie din ultimul deceniu. Economia Europeana va creste cu 1,8% in 2004 si cu 2,3% in 2005.
Parerile privind o momentul unei decizii a BCE de crestere a ratelor sunt impartite. In timp ce investitorii asteapta ca ratele sa creasca la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului viitor, economistii sunt de parere ca Trichet va astepta mai mult. Noul guvernator, care in pozitia de sef al Bancii Frantei a adus inflatia aproape de zero si a ridicat ratele pentru a intari francul, nu se va sfii sa modifice ratele odata ce cresterea economica si inflatia vor da semne de crestere. Cu toate acestea, " Trichet a crescut intr-o era in care inflatia ridicata era principalul inamic al economiei," a spus DeAnne Julius, fost membru in consiliului monetar al Bancii Angliei. " Cu o asemenea formare, nu ma astept ca el sa tolereze inflatia mai mult decat predecesorii sai."



Euro in crestere
Moneda euro, care s-a tranzactionat la finele saptamanii trecute la 1,1633 $, a cazut luni la 1,1567$, cea mai mica valoare din ultimile doua saptamani. Avansul dolarului se datoreaza in special informatiilor privind evolutia buna a economiei americane si a pietelor de calpital. Intr-un sondaj realizat de Bloomberg, peste 70% din subiecti s-au pronuntat pentru achizitionarea de dolari in defavoarea monedei euro, fiind estimata de unii analisti o cotatie de chiar 1,13 $. In cursul zilei de luni euro a mai urcat usor la valoarea de 1,1610 $. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO