Business Internaţional

Jeff Immelt face front comun cu Bill Gates impotriva vizelor

08.02.2005, 00:00 16



Presedintele si directorul executiv al General Electric, Jeff Immelt, si-a exprimat dezacordul cu privire la reglementarile legate de limitarea numarului de vize acordate studentilor straini dupa atacurile de la World Trade Center, relateaza Financial Times. Contestarea regimului vizelor a fost sustinuta recent si de presedintele Microsoft, Bill Gates.



Restrictiile, care au cauzat o scadere acuta a numarului de studenti straini care studiaza ingineria si informatica in facultatile americane, au avut repercursiuni asupra Statelor Unite, facad din ce in ce mai dificil procesul de recrutare. "Acesta este un exemplu al efectului de boomerang pe care il are politica noastra de limitare a accesului", a declarat Immelt.



Remarcile presedintelui General Electric indica starea de neliniste prin care trec angajatorii americani, care au nevoie de ingineri si de specialisti in IT. Intr-adevar, procentul studentilor de la colegiile americane care studiaza astfel de discipline este in scadere in ultimii ani.



Parerea lui Immelt a fost impartasita si de Bill Gates. Intr-un discurs sustinut in cadrul intrunirii Forumului Economic Mondial de la Davos, presedintele Microsoft, una dintre companiile cu cel mai ridicat numar de angajati din randul tinerilor talente din domeniul IT pe plan global, a caracterizat aceasta scadere a numarului de studenti drept un adevarat "dezastru". "A fost inregistrata o scadere cu 35% a numarului de studenti asiatici care vin sa studieze in departamentele noastre de computer science," a declarat Gates. "Este o situatie cu adevarat negativa pentru un sector atat de important," a adaugat acesta.



General Electric produce o gama larga de produse, de la motoare de avion la echipament medical. Immlet a adaugat ca General Electric, care detine si Universal, studioul hollywoodian de film, este ingrijorat si de lipsa de protejare a proprietatii intelectuale din China, comparativ cu India. El a declarat ca grupul si redus deliberat gama de produse fabricate in China pentru a fi siguri ca nu vor fi copiate de companiile chineze fara permisiunea lor.



"Avem foarte mare grija de aceste aspecte. Experienta noastra din India a fost pozitiva, dar in China am stabilit un punct pana la care ne extindem", spune Immelt. Totusi, el crede ca guvernul chinez va promulga legi care sa reglementeze dreptul de proprietate intelectuala.



General Electric mai detine si postul de televiziune NBC. Problema piratarii DVD-urilor in China genereaza griji la nivel mondial, Immelt declarand ca GE nici macar nu ia in considerare extinderea afacerilor Universal in China pana cand nu se vor face schimbari majore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO