Business Internaţional

Joaquin Almunia e optimist: Economia arata mai bine decat acum trei luni

17.03.2009, 17:32 18

Exista semnale mai clare care indica imbunatatirea situatiei economice decat in urma cu trei luni, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia in cadrul unui interviu acordat ziarului italian La Stampa.

"Unele banci au anuntat rezultate peste asteptari, piata de capital functioneaza mai bine, iar angajamentele guvernelor privitoare la cheltuielile publice incep sa dea roade", a declarat Almunia.
La inceputul saptamanii banca britanica Barclays s-a alaturat creditorilor americani Citigroup, Bank of America si JP Morgan Chase, anuntand un inceput de an profitabil.
Totusi, a adaugat Almunia, "actuala recesiune este cea mai severa din ultimii 70 de ani" si "nu putem sa stam cu mainile in san cand exista tensiuni pretutindeni".
Almunia a declarat ca guvernele trebuie sa ia masuri in privinta somajului ca prim pas. Trebuie "utilizate toate instrumentele disponibile pentru a-i ajuta pe cei care-si pierd locurile de munca".
Almunia a adaugat insa ca in conditiile in care masurile guvernamentale de sustinere a economiilor umfla deficitele "marjele de manevra dispar chiar si in cazul celor care le-au avut".
Acesta a aratat ca impactul sprijinului acordat bancilor a fost unul pronuntat in Marea Britanie si Irlanda. In Italia, bancile "nu au avut din fericire nevoie de interventii masive. Nu au existat probleme pana acum".
Banco Popolare este singura banca italiana care a anuntat pana acum ca va apela la sprijinul guvernului, dar si alte banci importante sunt asteptate sa anunte planuri similare in urmatoarele saptamani.
Almunia a mai declarat ca "toate estimarile sugereaza o incetinire a cresterii in Europa in acest an si o situatie foarte incerta in cele mai importante sectoare ale economiei, cum ar fi productia industriala, constructiile si serviciile".
"Pentru rezultate concrete, avem nevoie de un solid dialog social", a declarat comisarul european.
"Increderea nu va reveni daca nu vom fi capabili sa descriem actuala situatie asa cum este in realitate si daca, prin urmare, nu demonstram ca suntem constienti de sarcina dificila care ne asteapta", a declarat Almunia inaintea summitului G20 din 2 aprilie. Acest mesaj de preocupare profunda in legatura cu criza trebuie insa "imediat urmat de declaratii privitoare la ceea ce credem ca ar trebui facut pentru a indrepta situatia", arata Almunia.
Intrebat in legatura cu rezultatul reuniunii ministrilor G20, Almunia a declarat ca s-a ajuns la un grad ridicat de consens privitor la diagnosticarea crizei si ca trebuie parcurse trei etape pentru depasirea acesteia: sustinerea cererii printr-o utilizare coordonata a instrumentelor macroeconomice; restabilirea lichiditatii pe piete; intarirea functionarii institutiilor internationale "pentru ca criza nu este numai o problema europeana".
Intrebat ce crede despre opinia unor oficiali ai administratiei americane conform careia Europa nu a luat suficiente masuri pentru combaterea crizei, Almunia a declarat ca Europa a luat masurile potrivite, dar ca aceasta nu inseamna ca nu poate face mai multe.
La randul sau, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a insistat recent ca guvernele europene iau suficiente masuri pentru a-si intari economiile in ciuda dorintei Statelor Unite de a vedea stimulente suplimentare, in timp ce OPEC a cerut Statelor Unite "actiuni, si nu cuvinte" pentru depasirea crizei globale, scrie International Herald Tribune.
Comentariile presedintelui Comisiei Europene indica disponibilitatea altor tari de a pune sub semnul intrebarii abordarile Statelor Unite cu privire la solutiile de iesire din criza.
In cadrul reuniunii din weekend a ministrilor de finante G20, secretarul trezoreriei americane Timothy Geithner a facut apel la tarile europene sa depuna mai multe eforturi pentru a urma exemplul Statelor Unite in a adopta un plan solid de stimulente economice.
Barroso a declarat ca stimulentele europene reprezinta aproximativ 3,3% din Produsul Intern Brut al continentului. Pachetul american de stimulente reprezinta aproximativ 5,6% din productia anuala a economiei americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO