Business Internaţional

Jocurile Olimpice sunt o trambulina pentru piata imobiliara din Beijing

06.08.2008, 20:18 13

Chen Jingnian este un tanar increzator care are o misiune - sa urce pe valul pietei imobiliare din Beijing si sa isi cumpere o masina de lux inainte sa implineasca 30 de ani. Tentat de promisiunea unor avantaje financiare deloc de neglijat, tanarul, in varsta de 26 de ani, a renuntat la cursurile unei facultati care ii deschideau calea spre a deveni un inginer IT. In schimb, Chen a preferat sa devina agent imobiliar, scrie presa internationala.
"Un inginer primeste salariu fix, insa potentialul de crestere pentru un angajat din domeniul imobiliar este mult mai mare", spune el, adaugand ca planuieste sa-si cumpere un Audi A6, care valoreaza aproximativ 500.000 de yuani (46.800 de euro) in urmatorii trei ani.
"Multi dintre clientii nostri, care sunt si investitori, au doua sau trei apartamente, iar unul dintre clientii cu care m-am intalnit luna trecuta are mai mult de zece", spune Chen. Ca multi alti analisti din aceasta industrie, si el este increzator ca piata imobiliara a Chinei nu va suferi o deflatie in perioada de dupa Jocurile Olimpice, asa cum a fost cazul altor orase care au gazduit Olimpiada.
"Voi ramane in industrie si poate, in viitor, imi voi deschide propria companie imobiliara", spune Chen, care acum vinde apartamente in zona verde olimpica, in cadrul companiei Century 21 Real Estate.
Apartamentele noi intra acum pe piata la un pret de 3,5 ori mai mare decat cel din 2001, cand Beijing a castigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice, conform datelor colectate si emise de compania de consultanta imobiliara 5i5j.
Preturile de pe piata imobiliara din capitala Chinei au crescut cu 11,4% anul trecut, in comparatie cu valoarea medie de 7,6% in alte 70 de orase din China.
Cele mai cautate sunt apartamentele din apropierea zonei olimpice si din vecinatatea noilor linii de metrou, construite din bugetul de 40 mld. $ al guvernului pentru a imbunatati infrastructura si mediul de viata din oras.
"Implicatiile cresterii continue a infrastructurii sunt esentiale pentru dezvoltarea urbana a Beijingului si pentru piata imobiliara", se mentioneaza intr-un raport emis de compania americano-britanica de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Nu numai ca deplasarea prin oras a devenit mult mai usor de facut si mai putin costisitoare, dar finalizarea noilor linii si statii de metrou va duce la cresterea valorii proprietatilor in zonele mai putin dezvoltate, se mai mentioneaza in raport. Cu toate acestea, faptul ca un metru patrat dintr-un apartament nou construit in Beijing costa aproximativ cat venitul mediu disponibil anual al unui chinez de rand a generat ingrijorari cu privire la formarea unei noi bule imobiliare care s-ar putea sparge odata ce Jocurile Olimpice se vor fi incheiat.
Vanzarile din cursul acestui an au incetinit, dupa ce, in 2007, China a ridicat avansul necesar pentru achizitionarea unei a doua locuinte. Inainte de aceasta masura, China majorase taxele si ratele dobanzilor pentru a evita o eventuala supraincalzire a pietei.
Dezbaterile cu privire la o eventuala spirala descendenta in care ar putea intra piata imobiliara la nivel global sunt la ordinea zilei in media din China, in special dupa ce preturile din sudul tarii au fost primele care au scazut, in a doua jumatate a anului trecut. Analistii au atribuit perioada actuala de volatilitate speculatiilor din timpul cresterii pietei si atitudinii de asteptare din cursul acestui an, care a dus la incetinirea ritmului de activitate al cumparatorilor.
Cu toate acestea, populatia masiva a Beijingului, alaturi de faptul ca orasul se afla in faza initiala de dezvoltare, sunt elemente fundamentale care vor duce la cresterea cererii si la mentinerea stabilitatii dupa incheierea Jocurilor Olimpice, conform parerii analistilor.
"In termeni de crestere si de stadiu al dezvoltarii, Beijingul este asemeni unui tanar. Jocurile Olipmice sunt numai un factor de accelerare pentru cresterea orasului, nu un motor fara care aceasta dezvoltare nu ar avea loc", spune Zhang Yukun, consultant pe probleme de investitii in cadrul agentiei Centaline China.
Chiar si consumatorii de rand sunt increzatori in potentialul acestui oras, care are o populatie de 16,3 milioane de locuitori, aflata in crestere rapida, in conditiile in care oameni din intreaga tara vin sa se stabileasca aici, in capitala agitata a natiunii.
"Cererea este puternica - Beijingul are foarte multi nou veniti in fiecare an, iar multi tineri pe care ii cunosc locuiesc inca impreuna cu parintii si au nevoie de o casa a lor", spune Liu Jing, director executiv al unei companii de export din sudul Chinei, care detine propriul sau apartament in Beijing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO