Business Internaţional

JPMorgan posteaza profit de 2,7 mld. $, peste estimari

16.07.2009, 19:29 15

JPMorgan Chase, cea de-a doua cea mai mare banca din Statele Unite, a anuntat ca profitul sau a crescut pentru prima data dupa 2007, cu 36%, depasind cele mai optimiste estimari ale analistilor, dupa ce comisioanele practicate in sectorul bancar de investitii au atins o valoare record, scrie Bloomberg.
Profitul aferent perioadei aprilie-iunie a crescut la 2,7 mld. $ (1,9 mld. euro), respectiv 28 de centi per actiune, de la 2 mld. $ (1,4 mld. euro), respectiv 53 centi in urma cu un an, potrivit informatiilor bancii. Veniturile bancii au crescut in perioada aprilie-iunie cu 41%, pana la 27,71 mld. $.
Veniturile sectorului bancar de investitii din tranzactii, actiuni si underwriting - proces prin care banca stabileste eligibilitatea clientilor sai -, au ajutat echilibrarea efectului creditelor neperformante, in special credite ipotecare, si al cardurilor de credit. Aceasta divizie a permis directorului executiv Jamie Dimon sa posteze profit in fiecare trimestru dupa ce a debutat recesiunea in 2007, JPMorgan Chase fiind singura banca din top cinci din SUA care a reusit aceasta performanta.
"Acesta este un tribut real care i se poate aduce lui Jamie Dimon", a spus Charles bobrinskoy, vicepresedinte al Ariel Investments din Chicago. "Este extraordinar modul in care el a reusit sa administreze compania in aceste vremuri dificile", a adaugat Bobrinskoy, a carui companie a detinut pana in luna martie 258.000 de actiuni in cadrul JPMorgan.
Actiunile bancii s-au apreciat in acest an cu 15% la bursa din New York, obtinand cea de-a doua cea mai buna performanta din randul celor 24 de companii care alcatuiesc KBW Bank Index.
JPMorgan este cea mai mare banca dintre cele care intentioneaza sa returneze statului banii primiti prin intermediul programului TARP, "eliberandu-se" de constrangerile impuse de acesta. Luna trecuta JPMorgan a inapoiat statului 25 mld. dolari, si a platit mai mult de 795 mil. dolari sub forma de dividende contribuabililor pentru actiunile detinute ca urmare a fondurilor pe care statul le-a injectat, potrivit unei declaratii a bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO