Business Internaţional

Jucatori in valoare de 2,7 miliarde euro se vor lupta pentru castigarea Euro 2008

24.04.2008, 18:56 15

Ultimul Campionat European de Fotbal a oferit o surpriza de proportii, in conditiile in care titlul a fost castigat de o echipa din categoria outsiderilor - Grecia. Pe plan sportiv, anul acesta este dominat de competitia dintre nationalele europene, care se va desfasura in Austria si Elvetia.
Exista insa sanse sa asistam si de data aceasta la o surpriza asemanatoare? Potrivit clasamentului FIFA nu, acesta indicand drept favorita echipa Italiei. Insa, potrivit unui model elaborat de divizia de cercetare a bancii austriece Raiffesen, cele mai mari sanse la castigarea titlului european le are Cehia, care va trece de Germania in semifinale, jucand ultima faza a competitiei in compania Spaniei.
Modelul elaborat de Raiffeisen se bazeaza pe o serie de variabile precum PIB-ul/cap de locuitor, valoarea totala a jucatorilor din prima liga, valoarea totala a jucatorilor din echipa nationala sau cota propusa de casele de pariuri pentru echipa respectiva.
Potrivit studiului Raiffeisen cea mai valoroasa grupa este Grupa C din care fac parte alaturi de Romania, Italia, Franta si Olanda. Valoarea totala a jucatorilor celor patru echipe este de peste 1,01 mld. euro. La polul opus se afla Grupa B, unde valoarea totala a jucatorilor se situeaza putin sub 430 mil. euro. Cea mai valoroasa echipa prezenta la Campionatul European este cea a Spaniei. Valoarea jucatorilor acesteia depaseste 376,5 mil. euro, fiind urmata de Italia si Franta, cu 369,5 mil. euro, respectiv 368 mil. euro.
De partea cealalta se afla tara gazda Austria, ai carei jucatori ajung la o valoare totala de 42,5 mil. euro.
Cea mai bine clasata echipa potrivit caselor de pariuri este Germania, cu o cota de 1/4,75. La cealalta extrema se situeaza Austria cu o cota de 1/101.
In ceea ce priveste sansele Romaniei de a castiga Euro 2008, casele de pariuri ofera o cota de 1/34.
Cele doua tari gazda conduc in clasamentul echipelor participante la Euro 2008 doar din punctul de vedere al PIB-ului/cap de locuitor. Elvetia, cu 39.185 de euro, se afla pe primul loc, in timp ce Austria ocupa pozitia a treia cu 32.649 de euro/cap de locuitor.
Un alt indicator inclus in ecuatie de Raiffeisen Bank este reprezentat de varsta medie a jucatorilor celor saisprezece echipe participante. Echipa cu cea mai mare medie de varsta este actuala campioana europeana Grecia, cu o medie de 28,7 ani, in timp ce tara cu cel mai tanar lot (24,9 ani) este Turcia.
Potrivit clasamentului FIFA cea mai bine clasata echipa europeana este Italia, aflata pe locul 3, urmata de Spania, pe 4. Cele mai mici sanse din acest punct de vedere le are Austria, situata pe locul 84, cu 377 de puncte. Romania ocupa pozitia a 13-a cu 1.060 de puncte.
Dupa consumul de bere, campioana ar deveni tot Cehia, cu 160 litri/cap de locuitor anual, urmata de Germania si Austria, cu putin sub 120 litri. Din acest punct de vedere Romania se situeaza pe pozitia a zecea, cu un consum mediu anual de aproape 60 de litri/cap de locuitor.
Cehia, campioana ipotetica potrivit modelului Raiffeisen Bank, are o echipa puternica, dar si un ritm accelerat de crestere economica - 6,5% in 2007. Cu toate ca estimarile privind cresterea economica inregistrata anul acesta indica o incetinire pana la 4,9%, motivatia de a castiga campionatul european va ramane la fel de puternica. Iar o echipa puternica si o economie puternica reprezinta principalele ingrediente necesare unei viitoare campioane europene, potrivit Raiffeisen.
"Petr Cech (portarul echipei nationale a Cehiei - n.red.) nu va fi cel mai probabil capabil sa stopeze cresterea accelerata a ratei inflatiei, insa si-ar putea dovedi abilitatile impiedicand mingea sa intre in propria poarta", se arata in studiul bancii austriece.
Potrivit modelului Raiffeisen, Cehia are un avantaj minor in fata echipei Spaniei, rezultatul finalei fiind decis prin lovituri de departajare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO