Business Internaţional

Jumatate dintre statele UE au deficite bugetare de peste 3%

22.04.2009, 18:42 48

Grecia este asteptata sa raporteze un deficit bugetar neasteptat de mare pentru 2008 pe fondul presiunilor crescute la baza carora a stat criza financiara globala, care da peste cap sistemul fiscal al Uniunii Europene, scrie Financial Times.
Eurostat, biroul de statistica al UE, a estimat pentru Grecia un deficit bugetar de 5% din PIB, semnificativ mai mare decat ultima estimare a oficialilor statului, de 3,7%.
Anuntul va intari pozitia Germaniei si a altor state care sustin o inasprire a disciplinei in sectorul fiscal, care sa conduca la si sa asigure o disciplina bugetara in cele 16 state din zona euro. Aceasta viziune se opunei celei americane care opteaza pentru o relaxare a politicilor fiscale si pentru lansarea de noi programe care sa animeze cheltuielile.
Yannis Papathanassiou, ministrul de finante al Greciei, a promis sa tina in frau deficitul bugetar, pentru a impiedica noi cresteri ale acestuia. „Salariile din sectorul public sunt deja inghetate si nu vom beneficia de un pachet de stimulare a economiei. Mesajul pe care il transmit ministerelor este «Economisiti, economisiti, economisiti»", a marturisit el.

An greu pentru Europa
Economistii sunt de parere ca sistemul fiscal al UE s-ar putea confrunta anul viitor cu provocari chiar mai periculoase, pentru ca in 2009 toate statele zonei euro sunt asteptate sa inregistreze deficite de peste 3%, plafonul superior al intervalului in care acest indicator este lasat sa oscileze in conditii normale. Statele au posibilitatea sa depaseasca limita de 3% din PIB doar temporar si in situatii exceptionale.
In 2008, dintre cele 16 state ce impart moneda unica doar patru au obtinut excedent bugetar, celelalte fiind nevoite sa cheltuie o suma superioara celei a veniturilor bugetare.
Statele care au reusit sa pastreze o balanta pozitiva intre venituri si cheltuieli au fost Finlanda, care a obtinut cel mai mare excedent al zonei euro si totodata al Uniunii Europene, de 4,2% din PIB, urmata de Luxemburg (2,6%), Olanda (1%) si Cipru (0,9%). La polul opus, Irlanda conduce plutonul statelor al caror buget, dupa ce s-a tras linie, a ramas pe minus, cu un deficit de 7,1% din PIB. Alaturi de ea, printre statele cu cele mai mari deficite se gasesc Grecia, Malta, Spania si Franta, toate depasind plafonul de 3% din PIB. Germania si Austria sunt insa cele mai aproape de zero, cu doar -0,1%, respectiv -0,4%.

Deficite mari in Est
Nici statele din Europa de Est nu prezinta o evolutie mai imbucuratoare la acest capitol. Bulgaria a fost singurul stat din regiune ce a inregistrat o imbunatatire a balantei bugetare, cu un excedent de 1,5%. Statele baltice, Romania, Polonia, Ungaria si Cehia nu au reusit sa se abata de la trendul regiunii. Cu exceptia Bulgariei si a Cehiei al carei deficit a fost de 1,5% din PIB, niciun alt stat nu a reusit sa isi mentina rezultatele bugetare in limitele impuse de Uniune.
Romania a avut in 2008 al treilea deficit bugetar din Uniune dupa Irlanda si Marea Britanie, de 5,4% din PIB, depasind toate celelalte state din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO