Business Internaţional

Katharina Liebherr, miliardara care a “spart” clubul de băieţi al Premier League

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

21.06.2015, 15:26 2094

Katharina Liebherr, singura femeie care deţine un club de fotbal în prima ligă engleză, i-a adus echipei Southampton, cândva cu probleme serioase, cel mai reuşit sezon din English Premier League (EPL), scrie Bloomberg.

Premier League, un teren de joacă pentru miliardari, bărbaţi miliardari, atrage proprietari de pe întreg globul. Rusul Roman Abramovich controlează Chelsea, care în luna mai a obţinut al patrulea titlu EPL din 10 ani. Şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, premierul adjunct al Emiratelor Arabe Unite, este proprietarul Manchester City, aflată pe locul doi. Americanii controlează cinci din cele 20 de echipe ale ligii.

Aceştia concurează în cea mai bogată ligă de fotbal a lumii, potrivit Bloomberg Magazine. Chelsea a lui Abramovici a bătut recordul britanic în 2011, plătind 50 milioane de lire sterline (78 milioane de dolari) pentru a-l atrage pe Fernando Torres de la Liverpool.

În acest club exclusiv masculin a pătruns recent o femeie: Katharina Liebherr, o moştenitoare elveţiano-germană discretă. Echipa sa, Southampton, cunoscută drept Saints, joacă în oraşul cu acelaşi nume aflat la sud-vest de Londra.

Liebherr, în vârstă de 37 de ani, a adus clubului ceea ce CEO-ul său Gareth Rogers a numit o “căldură reală” şi “un sentiment pronunţat de empatie”, însuşiri rar menţionate, cel puţin drept complimente, în fotbalul britanic.

Dar Liebherr se impune. Aceasta a moştenit clubul de la tatăl său, Markus Liebherr, după ce acesta a decedat brusc în august 2010. Katharina Liebherr a preluat conducerea în momentul plecării preşedintelui Nicola Cortese, după o luptă pentru putere.

Tabloidele au pornit imediat să o critice. “Femeia din centrul coşmarului Southampton”, titra The Sun. Criticile s-au ascuţit în momentul în care antrenorul Mauricio Pochettino a plecat la Tottenham Hotspurr şi 10 jucători s-au transferat anul trecut. Până la sfârşitul verii, majoritatea pariau că clubul va fi retrogradat, o experienţă pe care acesta o mai avusese în 2005.

Pariurile n-au fost însă confirmate. Liebherr a făcut posibil cel mai de succes sezon din Premier League pentru echipa sa. Southampton a sfârşit pe locul şapte cu 60 de puncte, un record pentru club. În anul fiscal 2014, clubul a făcut un profit de 33,4 milioane de lire sterline, primul din 2009, când s-a aflat în pragul falimentului.

Iar Saints, cu venituri anuale de 106 milioane de lire sterline în sezonul 2013-2014, un sfert din cele 433 milioane de lire sterline ale Manchester United, s-a calificat pentru o competiţie europeană pentru prima dată în 12 sezoane.

În tot acest timp, Liebherr a fost activă în spatele scenelor. Când Cortese a plecat, aceasta s-a autodesemnat preşedinte non-executiv şi a promis fanilor “stabilitate şi calm”. Până în martie 2014, aceasta crease un nou board. Liebherr a împrumutat echipei 20 milioane de lire sterline pentru a scăpa de o datorie, a achiziţionat 14 jucători şI l-a angajat pe legendarul Ronald Koeman ca antrenor.

Revenirea Southampton i-a surprins cu siguranţă pe mulţi.

Liebherr nu s-a dat niciodată în vânt după fotbal. Aceasta a moştenit aproximativ 1 miliard de dolari. Echipa sa, evaluată acum la aproximativ 260 milioane de dolari, a reprezentat un bonus. Tatăl său, care a moştenit producătorul de utilaje de construcţii Liebherr-International din Bulle, Elveţia, a desemnat-o de asemenea drept singur acţionar al companiei de tehnologie şi real estate MALI Holding din Horgen.

Markus, care a cumpărat Southampton cu doar 14 milioane de lire sterline în 2009, nu a mai trăit să vadă clubul revenind în EPL în 2012.

Katharina, însă, “dorea cu înverşunare ca clubul să meargă într-o direcţie nouă”, spune Krueger.

Fotbalul s-a dovedit a fi o provocare. “Ştie că nu înţelege totul despre fotbal, dar învaţă”, spune Koeman. Acum, Liebherr ţinteşte UEFA Champions League. “Ni se spune că nu putem ajunge acolo cu bugetul nostru şi infrastructura noastră. Noi credem că putem”, spune Krueger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO