Business Internaţional

KLM face reduceri de pret semnificative

04.01.2005, 00:00 15



Air France KLM a anuntat ca va reduce pretul biletelor pentru toate cele 66 de destinatii europene din Amsterdam cu 40%, incercand sa concureze cu liniile aeriene low cost, scrie Financial Times. "Aceasta reprezinta cea mai mare reducere de costuri din istoria companiei. Noile tarife se vor pastra pe tot parcursul anului", s-a precizat intr-un comunicat de presa al grupului.



KLM, care a fost preluat de Air France in 2004, a declarat ca reducerile nu vor dauna calitatii si serviciilor, care vor ramane neschimbate, desi compania aeriana va introduce noi costuri. Spre deosebire de liniile aeriene low cost, KLM asigura inca bauturi gratis. "Prin reducerile de pret, KLM se asteapta ca numarul pasagerilor sa creasca pentru a genera o marire a veniturilor", a declarat compania.



Analistii considera ca KLM a reactionat la concurenta acerba facuta in Europa de EasyJet sau Ryanair, principalele companii de tip low-cost. Operatorul a subliniat ca reducerile nu s-au aplicat si la zborurile continentale, unde procentul de ocupare a fost mult mai mare.



Indicele de ocupare din Europa pentru anul financiar 2003-2004 a fost de 75%, ceea ce inseamna ca in medie unu din patru locuri a ramas neocupat, fata de media globala a companiei care se situeaza la 80,1%.



KLM a declarat ca politica de preturi va fi mult mai transparenta, deoarece reducerea costurilor s-a efectuat prin introducerea biletelor electronice. Cel mai mic tarif, de exemplu un zbor la clasa Take Off catre Heathrow va ajunge la 69 de euro, de la 109 euro, fara taxele de aeroport. Pretul pentru un bilet catre Nisa se va reduce de la 167 de euro la 99 de euro.



Actiunile companiei la bursele din Paris si Amsterdam nu au fost afectate semnificativ de masura.



Air France si-a exprimat intentia de a prelua KLM pentru 800 mil. euro inca din 2003, insa tranzactia, prima de acest gen din industria aviatica, a fost finalizata abia in luna mai a anului trecut.



In prima raportare a rezultatelor combinate, recent fuzionata companie aeriena franco-olandeza, Air France-KLM a facut public un profit net dublu pentru primul trimestru, fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, care a fost afectat de greva personalului, de virusul SARS si de razboiul din Irak. Air France-KLM a dat publicitatii in noiembrie anul trecut o cifra de afaceri de 5,1 miliarde de euro, evoluand de la 4,8 miliarde de euro, nivelul de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO