Business Internaţional

KPMG nu are destui contabili

01.02.2005, 00:00 20



Cresterea economica a KPMG, una din cele patru mari firme de contabilitate si audit din lume, este franata de lipsa de contabili, scrie Financial Times. Momentul este cu atat mai nefavorabil, cu cat cerintele referitoare la raportarile financiare au devenit tot mai resctrictive.



"Este foarte clar; cresterea companiei noastre va fi restransa, din cauza numarului insuficient de oameni pe care il avem la dispozitie", a declarat Mike Rake, presedintele KPMG International. Veniturile globale ale KPMG au inregistrat o majorare de 7% in moneda locala, pana la 13,4 miliarde dolari (10,26 miliarde euro).



Profitul operational al fimei a crescut in 2004 cu 6% in Marea Britanie, pana la 247 milioane lire sterline (357 milioane euro). Cifra de afaceri in Marea Britanie s-a majorat de asemenea cu 6%, pana la 1,07 miliarde lire sterline (1,54 miliarde euro).



Cererea marilor corporatii pentru consultanta de natura contabila a cunoscut un salt apreciabil, pe fondul noilor reglementari, mai dure, intrate in vigoare in SUA si in Europa. Este vorba de actul Sarbanes-Oxley, care a fortat companiile americane sa tina evidenta controalelor interne, si despre Standardele Internationale de Raportari Contabile (IFRS), care au cauzat reorganizari contabile in Europa.



Dupa ce, in urma cu trei ani, firmele de audit si contabilitate au operat reduceri de personal, pentru a se adapta unei scaderi a increderii in evolutia economica, ele au fost luate prin surprindere de ascensiunea neasteptata a cererii.



Rake, seful KPMG, este unul din primii reprezentanti ai domeniului care vorbeste de o lipsa de personal calificat in sector, situatie ingrijoratoare pentru companii. Unele firme de audit s-au vazut nevoite sa renunte la desfasurarea activitatii, pe motiv ca volumul de munca de efectuat le depasea capacitatile.



Potrivit lui Rake, KPMG intentioneaza sa-si majoreze numarul de angajati, de la 94.000 la 100.000, "in urmatorii cativa ani".



John Griffith-Jones, directorul executiv al diviziei britanice a KPMG, a declarat ca lipsa personalului contabil reprezinta pentru companie o prioritate. "Am dori sa pastram cat mai multi dintre oamenii nostri, pentru ca, sincer, personalul calificat nu este inca disponibil in afaraa", a precizat Griffith-Jones.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO