Business Internaţional

KPMG, una dintre cele mai mari firme de audit din lume, este implicată într-un caz de „inside trading“ în SUA

Cazul de „inside trading“ a intrat în atenţia presei după ce KPMG a anunţat pe site-ul oficial că a demis un angajat din Los Angeles pentru scurgere de informaţii către o terţă parte

Cazul de „inside trading“ a intrat în atenţia presei după ce KPMG a anunţat pe site-ul oficial că a demis un angajat din Los Angeles pentru scurgere de informaţii către o terţă parte

Autor: Ioana Nita

11.04.2013, 00:03 2703

KPMG, una dintre cele mai mari companii de consultanţă financiară şi audit din lume, este implicată într-un caz de „inside trading“ în SUA, unde unul dintre angajaţii săi este acuzat că a oferit informaţii confidenţiale despre distribui­torul de suplimente nutriţionale Herbalife şi despre producătorul de încălţăminte sport Skechers.

Scott London, coordonatorul departamen­tului de audit al KPMG pentru partea de sud a statului american California, este anchetat de autorităţile din Los Angeles sub suspiciunea că a furnizat date confidenţiale referitoare la companiile americane Herbalife şi Skechers unui trader a cărui identitate nu a fost dezvăluită, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

London, care a lucrat timp de aproape 30 de ani la firma de audit, a declarat că a furnizat datele pentru a ajuta o persoană să îşi ţină afacerea pe linia de plutire.

„I-am spus părerea mea cu privire la cumpărarea unor acţiuni. Nu i-am trimis niciun document, ci doar am vorbit la telefon, iar informaţiile pe care i le-am dat erau doar nişte sugestii. El a tranzacţionat pe baza datelor furnizate, însă nu ştiu cât de mult a avut de câştigat de pe urma informaţiilor primite“, a spus fostul auditor. El a adăugat însă că faptele sale nu au influenţat în niciun fel rapoartele de audit întocmite pentru cele două companii americane.  

Cazul a intrat în atenţia presei după ce KPMG a anunţat pe site-ul oficial că a demis un angajat din Los Angeles pentru scurgere de informaţii către o terţă parte, care „a folosit datele pentru a tranzacţiona acţiunile mai multor companii de pe coasta de vest a Americii“.

„Individul a încălcat politicile firmei şi şi-a trădat clienţii şi colegii“, se arată în declaraţia companiei de audit.

Ca urmare, KPMG a fost obligată să renunţe la contractele cu Herbalife şi Skechers, dar şi cu alte companii, independenţa firmei de audit fiind afectată de comportamentul fostului angajat.

În mod normal, retragerea unor rapoarte de audit ale unei companii sugerează nereguli ale situaţiilor financiare ale firmei, însă reprezentanţii KPMG au declarat că singurul motiv pentru care au renunţat la auditarea Herbalife şi Skechers este scandalul de „inside trading“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO