Business Internaţional

Kremlin:Scopul întrevederii Merkel-Putin a fost de a"sincroniza ceasurile" pe diverse teme

Kremlin:Scopul întrevederii Merkel-Putin a fost de...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

19.08.2018, 17:43 112

Întrevederea cancelarului german Angela Merkel cu preşedintele rus Vladimir Putin a fost "serioasă şi detaliată", a declarat un reprezentant al Kremlinului, precizând că scopul nu a fost acela de încheia vreun acord, doar de a "sincroniza ceasurile" în privinţa unor chestiuni internaţionale urgente.

Cei doi lideri au discutat sâmbătă, în cadrul unei întrevederi la Schloss Meseberg, lângă Berlin, despre o serie de subiecte de interes internaţional, cum ar fi conflictele din Ucraina şi Siria, situaţia refugiaţilor sirieni sau proiectul unui gazoduct submarin care a atras opoziţia SUA şi mai multor ţări UE.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că întrevederea, care a durat trei ore, a fost "foarte serioasă şi detaliată", informează agenţia de ştiri Tass.

"Nu a existat niciun obiectiv de a ajunge la un acord. A fost o discuţie utilă de sincronizare a ceasurilor în ceea ce priveşte o serie de chestiuni urgente", a adăugat Peskov.

Întrevederea bilaterală, care s-a desfăşurat la Schloss Meseberg, un palat în stil baroc aflat la aproximativ 65 de kilometri nord de capitala germană, a fost prima reuniune între liderii de la Berlin şi Moscova care are loc în Germania după anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea, în urmă cu patru ani.

Cei doi lideri au afirmat că Nord Stream 2 este un proiect pur comercial, a declarat Peskov, adăugând că "din acest motiv este necesar să fie luate măsuri împotriva unor posibile atacuri anticoncurenţiale şi ilegale din partea unor părţi terţe".

"Putin şi Merkel au fost de acord că ar fi absolut greşit ca cineva să politizeze proiectul", a precizat oficialul rus.

Chiar înainte de întrevedere, cancelarul german a subliniat că Ucraina ar trebui să continue să joace un rol în tranzitul gazului rusesc spre Europa şi a salutat discuţiile pe această temă între Moscova, Kiev şi Uniunea Europeană, iar liderul de la Kremlin a declarat că "Nord Stream 2 este exclusiv un proiect economic şi nu elimină posibilitatea continuării tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei".

Ucraina şi unele ţări din estul Uniunii Europene, cât şi Statele Unite, se opun construirii gazoductului submarin Nord Stream 2, susţinând că proiectul va submina eforturile de contracarare a agresivităţii Rusiei şi va amplifica dependenţa Europei de hidrocarburile ruseşti.

Gazoductul submarin Nord Stream 2 va permite transportul direct de gaze naturale din Rusia spre Germania, evitând teritoriul unor ţări ca Ucraina sau Polonia.

Liderii Rusiei şi Germaniei au făcut schimb de opinii şi în privinţa comerţului internaţional, ambele părţi "exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu impredictibilitatea deciziilor luate de anumite state, în special în privinţa taxelor vamale", a mai declarat reprezentantul Kremlinului.

Putin şi Merkel şi-au exprimat regretul că implementarea acordului de pace pentru Ucraina a intrat în impas.

Cei doi lideri s-au declarat îngrijoraţi de situaţia de Siria şi mai ales de drama refugiaţilor din această ţară devastată de război.

Putin a afirmat că trebuie făcut tot ce este posibil pentru a permite revenirea refugiaţilor în Siria, adăugând că ţara are nevoie de ajutor internaţional pentru reconstrucţie.

Liderii de la Berlin şi Moscova au convenit şi că Rusia, Germania, Franţa şi Turcia vor continua să discute despre procesul de soluţionare a conflictului sirian în format de patru, aşa cum a propus Administraţia de la Ankara, a explicat Peskov, adăugând că nu este exclusă posibilitatea organizării unei reuniuni a reprezentanţilor celor patru state.

La conferinţa de presă comună cu Putin, organizată înaintea întrevederii, Merkel a declarat că ambele ţări, în special Rusia care este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, au datoria de a încerca să soluţioneze conflictele din Ucraina şi Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO