Business Internaţional

Krugman, economistul de Nobel: In septembrie SUA iese din recesiune

09.06.2009, 17:53 13

Economia Statelor Unite va iesi probabil din recesiune pana in luna septembrie, a declarat economistul Paul Krugman, castigator al Premiului Nobel, citat de Bloomberg.

"Nu as fi surprins daca sfarsitul oficial al recesiunii din Statele Unite va avea loc in aceasta vara", a declarat Krugman. "Lucrurile par sa se inrautateasca intr-un ritm mai lent. Exista motive sa credem ca asistam la o stabilizare."
Paul Krugman, economist in cadrul Princeton University, a avertizat ca guvernul american nu a luat suficiente masuri pentru a sustine redresarea economiei. Luna trecuta, in cadrul unei conferinte din Abu Dhabi, el declara ca stimulentele fiscale "sunt suficiente numai pentru a modera declinul, nu a asigura redresarea". "Exista motive reale pentru a ne indoi ca dispunem de instrumentele necesare pentru a asigura redresarea. Poate ca am trecut de ce a fost mai greu, insa exista o diferenta importanta intre stabilizare si recuperarea terenului pierdut", declara Krugman cu aceasta ocazie.
Saptamana trecuta, Robert Hall, din cadrul National Bureau for Economic Research, declara ca "este mult prea devreme" pentru a spune ca perioada de declin a luat sfarsit.
 
SUA este in recesiune din decembrie 2007
Statele Unite se afla in recesiune din decembrie 2007, iar biroului i-ar putea lua mai multe luni pana va decide cand se va relua cresterea. Rapoarte publicate recent au indicat o relaxare a scaderii productiei industriale si a altor indicatori pe care grupul ii are in vedere atunci cand incearca sa determine daca economia se afla in recesiune.
Chiar si in cazul unei redresari, "aproape sigur rata somajului va continua sa creasca pentru o perioada indelungata si exista o multime de motive pentru a crede ca economia mondiala va fi fragila pentru o perioada prelungita de timp", a declarat Krugman.
Rata somajului a avansat pana la 9,4% in luna mai, cel mai ridicat nivel din 1983.
 
Eforturile Fed au dat roade
Eforturile depuse de banca centrala americana (Fed) in vederea stabilizarii pietelor, masuri care au "umflat" bilantul acesteia, au avut efecte benefice, este de parere economistul. "O multime de spread-uri de pe piete au scazut", a declarat Paul Krugman.
Oficialii Fed au redus rata de referinta a dobanzii pana la un interval cuprins intre zero si 0,25% in luna decembrie si au trecut la utilizarea programelor de credit si achizitii directe de titluri de trezorerie, titluri bazate pe ipoteci ca principale instrumente de politica monetara. Bilantul bancii a atins un varf de 2.310 de mld. dolari (1.630 mld. euro) in decembrie. In ultimele luni, acesta a fluctuat in jurul valorii de 2.100 mld. dolari.
"Cresterea bilantului bancii centrale este putin alarmanta. Pe termen lung, nu se vrea ca bancile centrale sa fie atat de implicate in creditare", a declarat Krugman.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO