Business Internaţional

Kyrill scoate 5 mld. euro din buzunarele asiguratorilor

26.01.2007, 19:26 12

Companiile de asigurari Allianz si Axa ar putea plati despagubiri cuprinse intre 3 si 5 miliarde de euro in urma ravagiilor produse de furtuna Kyrill saptamana trecuta in Europa, estimeaza compania Risk Management Solution, citata de Budapest Business Journal.
Kyrill a produs pagube considerabile in intreaga Europa, fiind afectate Marea Britanie, Belgia si Olanda, Germania, Austria, Plonia si Republica Ceha. Furtuna s-a produs in mijlocul Oceanului Atlantic, miercuri, 17 ianuarie, extinzandu-se spre Marea Britanie si sporind in intensitate pe coasta Irlandei de Nord, joi dimineata.
"Furtuna Kyrill a cauzat pagube pe o suprafata extinsa, cu o intensitate mult mai mare decat furtuna Jeannette din 2002", a declarat un oficial al RMS. Furtuna a ucis in jur de 41 de persoane, a distrus un numar mare de cladiri si a pus in pericol traficul aerian si cel feroviar.
"Alaturi de furtuni precum Lothar, Anatol si Martin, Kyrill poate fi plasata in topul celor mai dezastruoase furtuni", a afirmat Barbara Page, directorul RMS.
Pe de alta parte, compania Fitch Ratings a declarat ca nu se asteapta ca asiguratorii europeni sa fie foarte afectati de pagubele produse de Kyrill, avand in vedere ca "despagubirile nu sunt atat de consistente incat sa ameninte puterea financiara globala a sectorului de asigurari". In Germania, asiguratorii publici detin locul patru in topul celor mai puternice cinci companii de asigurari, alaturi de Allianz, astfel ca vor fi afectati intr-o proportie mai mare. Cele mai mari pagube au fost produse in Marea Britanie si Germania. Intreruperile de energie, transportul feroviar si aerian puternic afectat de rafalele de vant au generat pierderi economice importante.
Compania RMS a realizat estimarea pierderilor prin reconstituirea "amprentelor" pe care furtuna Kyrill le-a lasat in inregistrarile statiilor meteorologice ale diferitelor state.
Pana in prezent, cea mai "costisitoare" furtuna care a afectat Europa a fost Lothar, cauzand asiguratorilor costuri de 4,54 miliarde de euro in 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO