Business Internaţional

La 25 de ani, stii cum sa faci un milion de dolari la 40?

02.12.2002, 00:00 18

Un cuplu proaspat casatorit dintr-o tara estica nu are prea multe perspective financiare care sa-i asigure un trai prosper in ziua de azi, mai ales daca vine direct de pe bancile facultatii. In Statele Unite insa, asta depinde de atitudinea fiecaruia fata de bani si de viziunea pe termen lung. Asa au reusit Matt (25 de ani) si Cari (23 de ani), proaspat absolventi de facultate din California, sa stranga pana acum 188.500 dolari in actiuni, fonduri mutuale, titluri imobiliare si cash, urmand a atinge bariera milionului de dolari peste 16 ani, conform estimarilor CNN.
"Este o chestiune de atitudine si de stil de viata", spune Cari, care isi continua studiile postuniversitare in chimie organica, si primeste 20.000 dolari pe an pentru munca sa de cercetare de laborator in cadrul mai multor programe guvernamentale si institutionale.
Dupa ce s-au casatorit in aprilie, Cari si Matt au cumparat un apartament in valoare de 184.500 de dolari, unde intentioneaza sa locuiasca pana ce Cari isi termina studiile, in 2007. Acum cei doi platesc lunar o ipoteca de 1.200 de dolari, si alta de 400 de dolari pentru un alt apartament, pe care Matt l-a cumparat in 2000 cu banii din investitiile realizate in timpul scolii. Valoarea actuala a casei este de 140.000 dolari, fata de pretul de 72.900 de dolari cu care a fost cumparata, iar din chirie ei mai primesc 800 de dolari pe luna.
Din credite cu dobanda redusa acordate studentilor, Matt a reusit sa faca rost de capitalul necesar investitiilor in actiuni si fonduri, care erau extrem de profitabile in acea perioada. In ciuda contextului nefavorabil de pe pietele titlurilor de valoare, Matt are incredere in beneficiile pe care le va obtine pe termen lung din tranzactiile bursiere. Acestora li se adauga contul de pensie care consta in actiuni ale firmei unde lucreaza, in valoare totala de 10.000 de dolari. In contextul general de neincredere cauzat de scandalurile corporatiste, cum este Enron, aceasta pare o investitie riscanta, fiind un portofoliu nediversificat, insa Matt pariaza pe potentialul de dezvoltare pe termen lung.
Cuplul mai detine un portofoliu ce contine actiuni Citigroup, Ebay si unitati ale fondurilor Oakmark Investment Fund si Janus Mercury, in valoare de 5.000 de dolari, si un portofoliu format din actiuni speculative, cu un  grad mare de risc, de 1.000 de dolari.
Alti 5.000 de dolari sunt intr-un fond pentru situatii neprevazute, unde tinerii spera sa mai acumuleze 15.000 de dolari care sa le permita sa faca fata unor evenimente neplacute, cum ar fi pierderea locului de munca, sau alte cazuri de urgenta. In prezent, venitul lor lunar net cumulat (inclusiv din proprietatea inchiriata) este de 3.700 de dolari.
Conform unui instrument de calcul financiar dezvoltat de CNN, daca Matt isi mentine slujba actuala si Cari se angajeaza cu 80.000 de dolari anual, si economisesc 15% din venitul brut prin conturi similare celor de pensionare, si pun deoparte 15% din venitul net cumulat, cei doi tineri vor ajunge la 1.000.000 de dolari peste 16 ani, fara a lua in calcul sumele provenite din titluri imobiliare.
"Ne cunoastem foarte bine si avem pareri similare legate de bani. Suntem atenti cum ii cheltuim, dar asta nu inseamna ca nu ne permitem aventuri senzationale impreuna", spune Matt. "Ne-am casatorit in aprilie, ne-am petrecut luna de miere in Spania si ne-am cumparat o casa. Multi oameni nu reusesc asta intr-o viata intreaga, iar noi am facut-o intr-un an de zile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO