Business Internaţional

La presiunea Casei Albe si spre bucuria pietelor, Paul O'Neill demisioneaza

09.12.2002, 00:00 17

Paul O'Neill si-a anuntat vineri demisia din functia de secretar al Trezoreriei Statelor Unite, dupa doi ani in care a facut numeroase  gafe publice pentru care a fost adesea criticat, relateaza agentiile internationale de presa.
Dupa anuntul oficial cu privire la retragerea lui Paul O'Neill, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleischer, a anuntat si demisia lui Lawrence Lindsey, consilier economic al presedintelui Bush.
Analistii sunt de parere ca cele doua demisii au fost solicitate chiar de Casa Alba, care intentioneaza sa isi reorganizeze echipa de experti economici pentru implementarea unor noi programe de reducere a taxelor si stimulare a economiei.
O'Neill a fost recomandat pentru functia ocupata de catre vice presedintele Statelor Unite Dick Cheney si de la preluarea mandatului a fost cel mai controversat membru al cabinetului Bush.
 "Cred ca aceste demisii sunt un lucru bun pentru economie", a afirmat Bill Strazullo, analist la State Street Global Markets. "Nu consider ca piata avea multa incredere in O'Neill din cauza incapacitatii sale de a aplica o strategie pentru dolar precum si a ineficientei sale", a adaugat analistul.

Reactii pozitive la burse
Imediat dupa publicarea anuntului, bursa de pe Wall Street si-a incetat scaderea declansata de publicarea unui nivel ingrijorator al somajului pe luna decembrie de 6%. In urma anuntului, indicele Dow Jones si-a atenuat pierderea la numai 0,31%, dupa o scadere anterioara de peste un procent.
Analistii sunt de parere ca pe termen lung dolarul va creste comparativ cu euro, pentru ca decizia presedintelui Bush de a-si reorganiza echipa economica va intari increderea investitorilor in cresterea economica.
Demisia lui O'Neill a dus la o ascensiune rapida a pietelor de capital braziliene unde preturile obligatiunilor au crescut cu 2%. Oricum, analistii au ramas prudenti spunand ca nu exista nici o garantie ca succesorul lui O'Neill va acorda o mai mare prioritate problemelor regiunii.
Si in Argentina stirile au fost primite pozitiv. In Mexic, moneda nationala peso, care a fost oarecum izolata de dificultatile care au afectat America Latina, s-a depreciat dupa anunt dupa care si-a revenit rapid.
"Politica economica promovata pana acum de O'Neill in Statele Unite a avut un impact negativ asupra Mexicului", a spus Rogelio Ramirez, un economist independent din Mexico City.
Anuntul a luat prin surprindere oficialii din Marea Britanie. Un purtator de cuvant al Trezoreriei a afirmat: "Cancelarul a colaborat foarte bine cu O'Neill in ultimii doi ani si regreta demisia sa. Cei doi aveau interese similare in problemele de dezvoltare".

Din gafele lui O'Neill
Cand George W. Bush l-a prezentat opiniei publice pe O'Neill, fost presedinte al companiei de aluminiu Alcoa, l-a descris pe ca fiind o persoana cu "un ton moderat, cineva care poate sa inspire oamenilor calm, sa calmeze pietele si pe aceia care ar vrea sa faca speculatii pe dolar".
Acum, dupa ce a parasit postul, toti se intreaba despre cine vorbea atunci presedintele Bush. Cu tonul sau "moderat", O'Neill a facut adesea declaratii care au lasat perplexa opinia publica.
In prima luna de la preluarea postului, in decembrie 2000 el a declansat panica pe piata monetara dupa ce a facut o declaratie prin care sustinea ca vrea sa revizuiasca politica consacrata a "dolarului puternic", pe care o califica drept "incorect definita".
In iulie anul curent, O'Neill a reusit sa ofenseze guvernul brazilian cu numai o saptamana inainte de vizita lui in aceasta tara, dupa ce a spus ca "Brazilia ar trebui sa instituie politici ferme pentru ca ajutoarele primite sa aduca beneficii tarii, nu sa ajunga in conturi la bancile elvetiene". Dupa acest anunt, moneda braziliana s-a depreciat cu 5% pentru ca operatorii la bursa s-au temut ca aceste cuvinte ar putea compromite acordul cu FMI.
Cat despre colapsul companiei Enron, cea de-a saptea ca marime din Statele Unite, care a fost acuzata de fraude contabile si a produs pagube imense investitorilor si angajatilor ale caror fonduri de pensii nu mai valorau nimic, O'Neill a spus: "Firmele apar si dispar. Asta face parte din geniul capitalismului".
Potentialii candidati pentru functia de secretar al Trezoreriei sunt Gerard Parsky, un investitor american si Bill Archer, un fost membru al Cameriei Reprezentantilor din partea republicanilor.
Cat despre postul lui Lindsey, acesta se pare ca va fi preluat de catre Stephen Friedman, fost co-presedinte al Goldman Sachs Group Inc., la inceputul anilor '90.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO