Business Internaţional

La SocGen se avansa in functie fara ca experienta sa fie un criteriu de baza

09.06.2008, 13:25 21

Fostul sef direct al lui Jerome Kerviel - traderul ale carui operatiuni ilegale au adus pierderi de aproape 5 mld. euro bancii franceze Societe Generale - a declarat recent ca oficialii institutiei nu ar fi trebuit sa-l insarcineze cu supravegherea tranzactiilor, in conditiile in care nu era calificat pentru o asemnea slujba, scrie International Herald Tribune.
Eric Cordelle a fost seful lui Kerviel in cadrul diviziei de tranzactionare Delta One incepand cu aprilie 2007 si pana in ianuarie anul acesta. In prima sa aparitie publica din momentul in care a fost concediat incoace, el a declarat ziaristilor francezi ca el nu avea expertiza decat in ceea ce priveste ingineria financiara, lipsindu-i experienta pe segmentul operatiunilor de tranzactionare, care de altfel i-ar fi permis sa descopere mai devreme activitatile ilegale ale lui Kerviel.
"Cred ca cineva care ar fi avut experienta in acest domeniu ar fi reusit sa detecteze frauda", a declarat Cordelle. "Eu am experienta in management, nu pe segmentul tranzactiilor bursiere", a adaugat el, mentionand ca inainte de a fi transferat in cadrul diviziei de tranzactionare nici macar nu a efectuat un stagiu de pregatire.
Comentariile facute de Cordelle vin sa completeze intrebarile referitoare la responsabilitatea oficialilor SocGen in acest caz, in conditiile in care acestia au tolerat un sistem de management al riscului slab, care a permis traderului sa efectueze tranzactii ilegale in valoare de 50 mld. euro. Intr-un raport intern publicat luna trecuta, SocGen mentiona faptul ca doi dintre superiorii traderului au dat dovada de incompetenta, in acelasi timp lipsindu-le si experienta. Raportul a marcat o schimbare de atitudine in randul oficialilor SocGen, care pentru prima data au incetat sa-l considere pe Kerviel singurul vinovat pentru tranzactiile ilegale.
Cordelle a angajat doi avocati in incercarea de a pretinde "statutul de victima" in toata aceasta afacere si pentru a ataca decizia de concediere.
Acesta a fost avansat in functia de manager de risc in conditiile in care mai multi oficiali considerau ca a dat dovada de calitatile necesare unei asemenea persoane, printre care "rigoarea, atentia la detalii si o intelegere a mecanismelor dupa care functioneaza piata". Sub presiunea investitorilor, SocGen si-a restructurat managementul in urma izbucnirii scandalului Kerviel.
Daniel Bouton, care si-a mentinut pozitia de presedinte al bancii, a renuntat luna trecuta la functia de director executiv.
Recent, banca a anuntat ca seful diviziei de investitii bancare, Jean-Pierre Mustier, va fi mutat in cadrul altei divizii in perioada urmatoare.
Banca a acceptat de asemenea demisiile a doi dintre managerii departamentului de tranzactionare: Luc Fran?ois si Pierre-Yves Morlat.
Kerviel - care este anchetat pentru abuz de incredere, fals si manipularea sistemului computerizat - a fost eliberat pe cautiune in luna martie. El a sustinut de la inceput ca este imposibil ca operatiunile ilegale sa nu fi atras mai devreme atentia superiorilor sai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO