Business Internaţional

Laureat al premiului Nobel pentru Economie: "Pastila britanică de austeritate" ar putea fi otrăvitoare pentru economie

Autor: Radu Racu

24.10.2010, 16:21 23

Reducerea excesivă a bugetului de asigurări sociale ar puteadeclanşa o "spirală a sărăciei" şi prelungirea şomajului pe termenlung, spune economistul citat de The Telegraph.

"Şomajul este ridicat, iar locurile de muncă neocupate suntpuţine. Dacă măsurile prezentate de cancelar vor fi adoptate,situaţia ar putea deveni mult mai rea", susţine Pissarides.

Economistul arată că Osborne ar fi putut propune un program clarde reducere a deficitului bugetar pentru următorii cinci ani,amânând o bună parte a tăierilor până când situaţia economică vadeveni mai puţin fragilă, conform Reuters. "Riscul suveran ar fifost astfel minimizat. Cancelarul expune economia la riscuri carenu sunt necesare, din cauza unor temeri nejustificate", a afirmatlaureatul premiului Nobel.

Marea Britanie a publicat săptămâna aceasta un program deausteritate care se va derula pe mai mulţi ani, prin careautorităţile speră sa facă economii de aproape 100 de miliarde deeuro. Finanţele lui George Osborne au planificat reduceri bugetarede până la 40 de puncte procentuale în sectoare ca Justiţie,Apărare, Asigurări Sociale şi Cercetare. Singurele sectoare care auscăpat de rectificaările bugetare au fost infrastructura, educaţiaşi sănătatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO