Business Internaţional

Leasingul operational prinde bine in Cehia

04.10.2004, 00:00 23



Pe fondul presiunilor de ordin competitional din cadrul Uniunii Europene, in Republica Ceha se manifesta in prezent un noua tendinta in domeniul leasingului de automobile de firma, arata The Prague Post.



Faptul ca automobilele de firma au reprezentat unul din primele simboluri legate de statut, ce au fost rapid preluate de catre managerii cehi, nu este deloc surprinzator. Totusi, companiile au descoperit foarte repede ca nu le este usor sa se ocupe de contracte de leasing pentru un numar foarte mare de autmomobile.



Din acest motiv, leasingul operational a inregistrat un adevarat succes. Firme specializate cum ar fi Business Lease si LeasePlan nu se rezuma la a negocia conditiile contractelor de leasing ale unei firme, ci se ocupa de toate aspectele adiacente, de la intretinerea automobilelor pana la asigurari si chiar si spalarea automobilelor.



"Acest tip de produs provine din tarile occidentale," spune Ivo Scuka, manager comercial in cadrul Business Lease, o firma olandeza ce si-a lansat operatiuni in Cehia cu opt ani in urma, detinand in prezent o cota de 20% din piata. "Cererea pentru acest tip de produs este in continua crestere".



Business Lease se ocupa in prezent de aproximativ 5.000 de automobile de firma pentru diverse firme si anticipeaza o crestere constanta pe viitor, spune Scuka. Aproximativ 80% din clientii firmei de aici sunt firme internationale, in timp ce 20% sunt clienti locali.



Estimarile industriei vin sa confirme optimismul lui Scuka. Astfel, se anticipeaza ca acest sector va inregistra o rata anuala de crestere de 15% sau chiar mai mult pe viitor in cazul Republicii Cehe.



Leasingul financiar, in cazul caruia clientii platesc rate lunare avand in vedere o eventuala achizitionare a automobilelor, este inca cel mai popular sistem in cazul automobilelor de firma, reprezentand 30% din tranzactii. Totusi, leasingul operational vine puternic din urma.



De fapt, leasingul operational s-a dublat in ultimii trei ani, conform unui raport al industriei, Incoma Fleet Monitor.



Flexibilitatea este un alt avantaj al leasingului operational, pentru ca multe firme vor automobile mai scumpe pentru directorii lor executivi, in timp ce ceilalti directori vor primi automobile mai ieftine.



Radomir Nemecek, director de vanzari al LeasePlan, principala rivala a Business Lease, estimeaza ca in prezent in Cehia exista contracte de leasing operational pentru un numar de 20.000 de firme.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO