Business Internaţional

Lehman Brothers se lupta cu un investitor care pariaza impotriva actiunilor sale

09.06.2008, 13:31 16

In ultima vreme, David Einhorn, managerul unui fond de hedging new-yorkez, a lansat o serie de "atacuri" impotriva bancii de investitii Lehman Brothers, in incercarea de a reduce valoarea titlurilor companiei, impotriva carora a pariat puternic, scrie International Herald Tribune.
Iar oficialii Lehman Brothers nu sunt incantati deloc de aceasta situatie. In ultimele saptamani, Erin Callan, directorul financiar al Lehman, a incercat sa combata declaratiile lui Einhorn, mai ales in conditiile in care investitorii bancii au inceput sa se teama pentru stabilitatea institutiei inca din luna martie, odata cu prabusirea firmei de brokeraj Bear Stearns.
Dar in ciuda eforturilor executivilor bancii, actiunile Lehman isi continua declinul. Recent, titlurile bursiere ale institutiei s-au prabusit cu 9,5% intr-o singura zi, ceea ce a dus declinul inregistrat in ultimele douasprezece luni la 59%.
Batalia dusa intre Lehman si investitorul sau a captivat Wall Street-ul, punand banca americana in situatia de a adopta o noua strategie. Este de asteptat ca Lehman - care in urmatoarele saptamani ar putea raporta pierderi trimestriale de aproape 1 mld. dolari - sa efectueze o operatiune de strangere de capital, in incercarea de a recastiga increderea investitorilor.
Si asta in situatia in care, in ultimele luni, institutia a vandut active de peste 100 mld. dolari pentru a-si reface rezervele de lichiditate, potrivit unei surse din interior.
Einhorn, care administreaza fondul de hedging Greenlight Capital, a profitat de situatia din ce in ce mai dificila in care se afla Lehman Brothers. Criticii spun ca acesta a raspandit speculatii inutile intr-un moment in care existau deja temeri privind stabilitatea intregului sector financiar. Mai mult, cei de pe Wall Street se intreaba inca in ce masura fondurile de hedging au contribuit la colapsul Bear Stearns prin raspandirea de informatii false, subiect care a intrat recent si in atentia Comisiei Americane pentru Bursa si Valori Mobiliare.
Einhorn respinge insa orice acuzatie, mentionand ca situatia Lehman se datoreaza in totalitate expunerii ridicate pe care banca o avea pe piata ipotecara, dar mai ales reticentei oficialilor institutiei de a oferi informatii legate de activele detinute. El spune ca a inceput sa parieze impotriva titlurilor bursiere ale Lehman din iulie anul trecut, iar pana acum strategia sa s-a dovedit corecta.
Totusi, Einhorn poate reprezenta o piedica majora pentru Lehman Brothers in perioada urmatoare. Si asta daca luam in calcul faptul ca timp de sase ani acesta a folosit o tranzactie short pariind impotriva pretului actiunilor asiguratorilor de obligatiuni Allied Capital si MBIA. "Este foarte convins de tot ceea ce face, si persista in actiunile sale o perioada lunga de timp", spune Adam Zoia de la Glocap, unul dintre fostii parteneri de afaceri ai lui Einhorn.
Ultima actiune a lui Einhorn care a provocat o prabusire a actiunilor Lehman s-a consumat la sfarsitul lunii trecute, cand acesta a recomandat investitorilor bancii sa-si reduca portofoliile de actiuni. Totusi, este imposibil de cuantificat influenta pe care au avut-o declaratiile acestuia asupra pretului actiunilor Lehman.
Reprezentantii bancii au refuzat sa discute aceasta situatie, insa analistul bancar Brad Hintz spune ca "acestia sunt furiosi", adaugand ca "in momentul in care a fost raspandita neincrederea in randul investitorilor, declinul va fi unul pe termen lung".
Multi dintre managerii de fonduri de hedging isi impartasesc intre ei opiniile referitoare la evolutia pietei bursiere, dar de cele mai multe ori tin departe de public astfel de aprecieri. Nu este insa cazul lui Einhorn. Acesta colaboreaza cu o firma de relatii publice, in incercarea de a-si promova o noua carte de business, dar si pentru a-si face publice punctele de vedere referitoare la evolutia pietei de actiuni.
"Pozitia lui David Einhorn referitoare la evolutia actiunilor Lehman isi poate atinge scopul doar in conditiile in care va reusi sa convinga investitorii sa-si diminueze portofoliile", a declarat Michael Claes de la firma de relatii publice Burson-Marsteller. "Iar expunerea la media este cea mai buna cale de a atinge acest scop", a adaugat el.
Dincolo de atacurile venite din partea lui Einhorn, Lehman Brothers va trebui sa explice investitorilor si rezultatele financiare aferente celui de-al doilea trimestru, care vor fi facute publice in urmatoarele saptamani si care, potrivit analistilor, nu sunt deloc favorabile.
Lehman, la fel ca majoritatea institutiilor similare, incearca sa-si reduca valoarea creditelor contractate. La sfarsitul prilmului trimestru, banca avea o rata de credit de 31,7:1, ceea ce inseamna ca pentru fiecare dolar detinut in active, compania imprumutase alti 31,7 dolari. In ultimele trei luni insa, rata de credit a fost redusa pana la 25:1.
Totusi, dincolo de Lehman, Einhorn nu face nici o afirmatie referitoare la estimarile efectuate vizavi de evolutia actiunilor celorlalte companii financiare. El spune insa ca Greenlight Capital detine actiuni long cu o valoare de doua ori mai mare decat cea a tranzactiilor short. Asadar, un eventual colaps al Lehman s-ar putea transforma intr-o panica pe intreg segmentul financiar afectand inclusiv portofoliile companiei pe care o detine.
El a mentionat ca va pastra actiunile Lehman pana cand va avea dovada ca are dreptate sau se insala.
"Cu cat aceasta dovada va veni mai repede, cu atat va fi mai bine", a declarat Einhorn, adaugand ca "piata nu merge insa dupa propriul meu program."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO