Business Internaţional

Letonia isi da OK-ul pentru Constitutia UE

06.06.2005, 18:42 10

Forurile legislative din Letonia, noua membra a Uniunii Europene, au ratificat Constitutia Europeana, in ciuda puternicei lovituri primite in urma voturilor negative ale alegatorilor francezi si olandezi, scrie EUBusiness. Letonii si-au dat votul de incredere pentru un text care, spun ei, va aduce beneficii tarii baltice.

La o zi dupa ce alegatorii olandezi au respins constitutia, 61,6% dintre ei votand contra adoptarii ei in cadrul unui referendum, 71 de deputati din cei 100 ai Parlamentului leton au ratificat legea de baza a Uniunii Europene. Votul a venit si la 4 zile dupa ce 55% dintre francezi si-au manifestat neincrederea in Constitutia Euro-peana.

"Voturile olandezilor si cele ale francezilor au fost influentate de teama", a spus ministrul leton de externe, Artis Pabriks. "Noua nu ne e frica. Constitutia ne va aduce mai multe oportunitati. Prin votul pozitiv, vrem sa aratam restului Europei ca are ce invata de la noi", a adaugat Pabriks.

Politologul Tom Rostoks e de acord cu faptul ca noua constitutie ar fi benefica pentru Letonia, insa considera ca atitudinea olandezilor si a francezilor din ultimele zile demonstreaza faptul ca Uniunea trebuie sa isi revizuiasca conceptiile. "Constitutia este favorabila cursului liberal pe care il urmeaza economia din Letonia, iar votul a exprimat acest lucru", a declarat Rostoks. "Insa se impun discutii ample cu privire la viziunea asupra Europei. Va fi mai liberala? Mai democratica? Pana unde poate merge procesul extinderii?", se intreaba Rostoks. Politologul a respins ideea ca, dupa votul francezilor si al olandezilor, documentul nu mai are valoare si ca trebuie sistat procesul de ratificare. "Doua respingeri nu sunt indeajuns pentru a opri procesul."

Analistii spun ca votul de neincredere manifestat in Olanda arata faptul ca olandezii nu sunt multumiti de modul rapid in care se extinde Uniunea, precum si ca sunt deziluzionati de politica in general.

Promotorii votului negativ din Franta au pus accent pe temerile cu privire la globalizare si la faptul ca o Uniune mai mare poate insemna pierderea locurilor de munca pentru cei din tarile care sunt deja membre. Totodata, s-a vehiculat ideea ca birocratii de la Bruxelles vor sa scape de sistemul francez, generos dar scump, de mentinere a bunastarii populatiei.

Letonia a aderat la UE in mai anul trecut, dupa castigarea independentei in 1991. Desi fosta tara sovietica, statul baltic s-a indepartat de stilul economic social centralizat care a fost dominant in cele aproape cinci decade de comunism.

"Se pare ca francezii vor sa revina asupra continutului constitutiei. Ar fi inacceptabil pentru noi ca un nou tratat sa contina elemente precum armonizarea taxelor. Nu ne putem permite asta in Uniunea Europeana. Avem nevoie sa nu ne incatuseze, pentru a ne putea dezvolta", a adaugat ministrul leton.

Letonia are una dintre cele mai robuste economii din UE. Anul trecut a inregistrat un PIB mai mare cu 8,1 procente fata de 2003, si anul acesta se preconizeaza o crestere de 6,7%, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Potrivit constitutiei nationale a Letoniei, ratificarea documentului european necesita voturile a cel putin doua treimi din membrii forurilor decizionale in acest domeniu. In fosta tara sovietica, nu este permis votul popular in astfel de cazuri.

Parlamentele din Austria, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Litua-nia, Slovacia, Spania si Slovenia au ratificat constitutia. Numarul total al celor care au votat pozitiv pentru constitutia europeana reprezinta un numar de 223 de milioane de cetateni ai UE, adica aproape jumatate din totalul de 457 de milioane de cetateni din cele 25 de state membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO