Business Internaţional

Leul moldovenesc "musca" din euro

22.08.2008, 20:25 25

Leul moldovenesc, moneda cu a doua performanta pozitiva din lume in ultimele sase luni, este o sursa "inca nedescoperita de credite carry-trade" (contractarea de imprumuturi la costuri reduse intr-o tara pentru a investi in active cu un randament mai crescut in alte tari) care va continua sa fie profitabila, in conditiile in care investitorii sunt atrasi de ratele mai mari din Europa continentala, sunt de parere analistii Commerzbank, citati de Bloomberg.
Leul moldovenesc s-a apreciat cu 17% in fata dolarului si cu 15% in fata monedei europene in cursul acestui an, in conditiile in care banca centrala a fostei republici sovietice a majorat rata dobanzii de referinta pana la 18,5%.
Inflatia anuala a tarii cu 4,4 milioane de locuitori, dintre care aproximativ 30% traiesc sub limita de subzistenta, conform unor date emise de oficialii americani, a crescut, in luna mai, pana la valoarea de 17%, un maxim al ultimilor cinci ani.
"Moldova are un real potential pe piata carry-trade. Moneda ei va creste mult, avand in vedere ca banca centrala depune eforturi pentru a tine inflatia sub control si intentioneaza sa atraga investitori in tara", a spus Michael Ganske, seful diviziei de cercetare a pietelor emergente a Commerzbank din Londra.
Leul moldovenesc a crescut cu 0,4%, pana la 9,6350 lei/dolar in dimineata zilei de ieri la bursa din Chisinau. Tot ieri, moneda s-a depreciat cu 0,5% in fata euro, ajungand la valoarea de 14,2793 lei/euro.
Desi investitorii straini pot face depozite prin intermediul bancilor locale si nu exista nicio restrictie in ce priveste capitalul, banca centrala a Moldovei nu a remarcat inca o activitate de genul carry-trade, conform spuselor lui Ganske, care a vizitat tara in cursul lunii trecute. "Moldova ofera numeroase oportunitati pentru portofoliile mici, iar ratele sunt foarte atractive pentru investitori", a afirmat el.
Rata dobanzii de referinta a Moldovei, care se afla la un maxim al ultimilor 17 ani, este comparabila cu cea de 16,75% a Turciei, cea de 4,25% a zonei euro sau cea de 2% a Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO