Business Internaţional

Liderul nord-coreean Kim Jong-un apare în public însoţit de o femeie misterioasă

Liderul nord-coreean Kim Jong-un apare în public însoţit de o femeie misterioasă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

09.07.2012, 10:26 4134

Televiziunea nord-coreeană a difuzat duminică imagini cu o femeie alături de Kim Jong-un, în cursul unei ceremonii de omagiere a lui Kim Il-sung, bunicul actualului lider şi fondatorul Coreei de Nord, mort în 1994.

Liderul nord-coreean, care a preluat conducerea ţării în decembrie, după moartea tatălui său, Kim Jong-il, era însoţit de oficiali cu cele mai înalte ranguri în cadrul regimului, inclusiv de preşedintele (un post onorific) Kim Yong-nam şi comandantul armatei Ri Yong-ho.

Alături de Kim Jong-un mergea o femeie tânără, în vârstă de 20 sau 30 de ani.

Aceeaşi persoană, cu părul tuns scurt şi purtând o ţinută ce culoare închisă, era aşezată alături de Kim Jong-un şi în cursul unui concert oferit de orchestra naţională vineri, se poate observa în fotografii publicate de presa oficială.

Unele publicaţii sud-coreene presupun că este vorba despre sora lui Kim Jong-un, Yo-jong, care ar fi studiat împreună cu el în Elveţia în anii '90. Altele scriu că este vorba despre partenera liderului Coreei de Nord.

Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile dintre cele două ţări, şi serviciile secrete sud-coreene nu au dorit să comenteze.

Aceste întrebări evidenţiază secretul în care este învăluită ţara, în general, şi liderii ei, în particular. Spre exemplu, vârsta lui Kim Jong-un nu este cunoscută. Presa sud-coreeană scrie că ar avea până în 30 de ani.

Cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo scrie că misterioasa femeie ar putea să fie Hyon Song-wol, o cântăreaţă celebră în Coreea de Nord, şi că aceasta ar putea fi amanta lui Kim Jong-un.

Ea nu a mai apărut în public din 2006, după care a fost văzută abia în martie, însărcinată.

"Hyon (Song-wol) este o prietenă a lui Kim (Jong-un) din adolescenţă, iar în rândul elitelor nord-coreene circulă zvonuri potrivit cărora ea este amanta lui", scrie cotidianul, citând o sursă din cadrul serviciilor secrete sud-coreene.

Însă Yang Moo-jin, de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene de la Seul, apreciază ca "puţin probabil" ca femeia misterioasă să fie amanta liderului nord-coreean. El subliniază că "Primele Doamne" nord-coreene au apărut doar rareori în public.

În opinia sa, ea ar putea fi sora "sau poate fiica unei foste amante a fostului lider, un lucru care îi permite, astfel, lui Kim Jong-un să afişeze solidaritatea din cadrul clanului conducător".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO