Business Internaţional

Lira sterlina se prabuseste sub presiunea recesiunii

12.11.2008, 15:30 29

Lira sterlina a atins cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani in raport cu un cos de monede si a ajuns la cel mai scazut nivel in raport cu moneda euro de cand aceasta din urma a fost introdusa, pe fondul semnalelor ca investitorii straini abandoneaza activele britanice si al declaratiilor guvernatorului Bancii Angliei ca ar mai putea urma reduceri ale dobanzii, scrie Financial Times.

Lira sterlina se tranzactiona la 82,38 pence/euro. Fata de dolar, moneda britanica a ajuns la 1,5234 dolari.
De la mijlocul lunii septembrie s-au inregistrat vanzari masive de instrumente britanice cu venit fix, ce includ obligatiuni guvernamentale, obligatiuni corporatiste si titluri ipotecare, conform datelor furnizate de Bank of New York Mellon. Acest fenomen a coincis cu o scadere dramatica a lirei sterline.
Conform datelor aceleias banci, iesirile nete de investitii straine din instrumente britanice cu venit fix inregistrate in ultimele doua luni au "sters" 75% din achizitiile nete inregistrate in perioada noiembrie 2004-noiembrie 2008.
Spre deosebire, iesirile din titlurile din zona euro din ultimele doua luni au fost egale cu aproximativ 25% din intrarile consemnate in perioada noiembrie 2004-noiembrie 2008, in timp ce cele din titluri americane si japoneze s-au ridicat la 15% din achizitiile anterioare.
Analistii spun ca pierderea increderii in Marea Britanie ar putea limita capacitatea guvernului de a introduce stimulente fiscale pe fondul eforturilor de atragere de fonduri de peste hotare.
Avand in vedere nivelul ridicat al deficitului comercial al Marii Britanii, activele financiare trebuie sa atraga cumparatori straini pentru a se preintampina o scadere a lirei sterline. Pana anul trecut, datorita boomului inregistrat de titlurile bazate pe ipoteci si atractivitatii obligatiunilor guvernamentale, au fost inregistrate intrari uriase de fonduri straine.
Insa de cand Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, a comparat Marea Britanie cu o piata emergenta vulnerabila luna trecuta, atragand atentia asupra scaderii dramatice a investitiilor straine in sectorul bancar, lira sterlina a inceput sa scada.
De la discursul acestuia de la sfarsitul lunii octombrie, lira sterlina s-a depreciat cu peste 6% in raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Marii Britanii.
Analistii pun pierderea increderii in Marea Britanie pe seama temerilor privitoare la starea economiei britanice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO