Business Internaţional

Lira sterlina se uita de sus la dolarul american

31.10.2003, 00:00 12

Lira sterlina a atins ieri maximul ultimilor 5 ani in raport cu dolarul american, pe fondul speculatiei ca rata de dobanda de referinta din Marea Britanie ar putea fi majorata. Acest zvon a aparut in urma publicarii cu o zi in urma a unei cereri mari de imprumuturi.
In timpul sedintei de tranzactionare, lira a atins un nivel maxim de 1,7082 dolari, pentru ca apoi sa piarda teren, ajungand la 1,699 dolari.
"Participantii de pe piete devin mai siguri pe zi ce trece ca Banca Angliei va fi prima banca centrala care va lua decizia majorarii ratei de dobanda", spun analistii de la UBS. Datele publicate in aceasta saptamana arata ca valoarea imprumuturilor contractate de britanici a atins luna trecuta un nivel record, de 10,7 miliarde de lire sterline, un rol important in acest sens avandu-l creditele ipotecare.
Comitetul de politica monetara se va intalni saptamana viitoare, iar analistii sunt de parere ca se va decide majorarea ratei de dobanda, aflata in prezent la un nivel de 3,5%, pentru a tine cresterea creditelor sub control.
Dolarul s-a depreciat si fata de yenul japonez, ajungand din nou aproape de minimul ultimilor trei ani. Astfel s-a reflectat starea de nesiguranta a pietelor inainte de declaratia pe care John Snow, secretarul general al trezoreriei americane, o va da in fata senatului privind politica valutara a Statelor Unite. Analistii considera ca Snow va critica politica promovata de Japonia, care intervine pe piete pentru a impiedica aprecierea yenului. Daca Snow va aminti de vanzarile masive de yeni operate de Banca Japoniei, se va confirma, conform analistilor, ca Washingtonul isi doreste o moneda slaba. Anca Stoicescu anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO