Business Internaţional

Lituania, Polonia si Ungaria, puse la zid de UE

Lituania, Polonia si Ungaria, puse la zid de UE
05.07.2009, 18:14 65

Ministrii de finante ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) vor recomanda Ungariei, Lituaniei si Poloniei sa isi reduca deficitele bugetare, in conditiile in care tarile membre din Europa de Est sunt nevoite sa intarzie adoptarea monedei euro in timp ce incearca sa se supuna regulilor fiscale, potrivit unor forme intermediare ale documentelor UE, scrie Bloomberg.

Polonia trebuie sa isi aduca deficitul bugetar in limita a 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2012, in timp ce Ungaria si Lituania trebuie sa se adapteze la aceasta prevedere pana in 2011, potrivit documentelor UE.

 

Deficit bugetar mediu de 3,9% in 2009

Cele opt foste state comuniste care au aderat la UE in ultimul deceniu, dar care se afla in afara zonei euro vor posta anul acesta deficite bugetare echivalente, in medie, cu 3,9% din PIB, comparativ cu 2,9% anul trecut, conform unor estimari publicate de Fondul Monetar International. Dependenta de exporturi si de imprumuturile acordate de creditorii occidentali va conduce la o scadere economica medie de 2,9% in regiune, comparativ cu o crestere de 4% in 2008, dupa ce criza mondiala a creditelor si schimburile comerciale in declin au blocat cresterea economica, a mai anuntat FMI.

Impactul crizei economice genereaza "circumstante speciale", astfel incat termenul limita de sase luni, impus in general de UE pentru moderarea deficitelor excesive, nu va fi suficient pentru tarile din Est.

Polonia, cel mai mare membru est-european al gruparii integrationiste, va raporta in 2009 un deficit de 6,6% din PIB, potrivit unor estimari realizate de Comisia Europeana.

Comisia prognozeaza pentru Polonia o scadere economica de 1,4% in 2009, aceasta urmand sa revina pe plus anul viitor, postand o crestere de 0,8%.

Nici Lituania nu se bucura de o situatie mai buna, in conditiile in care anul trecut a raportat un deficit bugetar de 3,2% din PIB, riscand ca in 2009 sa inregistreze un deficit de 5,4%, iar in 2010, de 8%, daca reforma bugetara nu va intra in vigoare, conform Comisiei Europene.

Consolidare bugetara record anuntata pentru Lituania

Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat in urma cu doua saptamani ca "o consolidare bugetara suplimentara, care sa echivaleze cu peste 7% din PIB, este necesara in urmatorii doi ani si desi este o provocare, poate fi dusa la capat". Kubilius a precizat ca Lituania intentioneaza sa adopte moneda euro in 2012.

Ungaria nu a anuntat inca o data oficiala de adoptare a monedei unice europene, dar FMI si UE au permis oficialilor de la Budapesta sa extinda tinta de deficit bugetar pentru anul acesta la 3,9%. Agentia de rating Standard & Poor’s a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca datoria publica a Ungariei se va ridica la 84% din PIB si ca viitoarele alegeri generale vor deteriora politicile economice ale statului.

Statele candidate la zona euro trebuie sa isi mentina deficitele bugetare la sub 3% din PIB si datoria publica la cel mult 60% din PIB, in timp ce inflatia din ultimele 12 luni nu trebuie sa depaseasca cu 1,5 puncte procentuale media primelor trei state din zona euro cu cea mai mica inflatie. Totodata, statele trebuie sa participe timp de doi ani la mecanismul ERM-2, care monitorizeaza evolutia monedelor nationale in raport cu euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO