Business Internaţional

Lituanienii se inghesuie in magazinele poloneze ca sa profite de scaderea zlotului

17.05.2009, 16:49 77

Fluctuatiile dramatice ale monedelor din ultima perioada determina o crestere masiva a asa-numitelor "calatorii de cumparaturi" peste granite in regiunea Europei Centrale si de Est, conform AFP.

Orasele din nordul Poloniei au devenit un paradis pentru lituanieni dupa ce valoarea monedei poloneze a scazut dramatic, in timp ce zona nordica a Ungariei a fost invadata de cumparatorii din noua membra a zonei euro, Slovacia.
La numai 30 de km de granita lituaniana, orasul polonez Suwalki, cu 70.000 de locuitori, este luat cu asalt in timpul saptamanii.
Din zori si pana la lasarea serii, majoritatea automobilelor ce ocupa parcarile supermarketurilor din oras au numere de inmatriculare lituaniene. "Nu am mai pus piciorul intr-un supermarket lituanian din 4 februarie, in afara de a cumpara lapte si paine", spune Albertas Zygmantas, un locuitor din Mariampole, un oras lituanian aflat la 60 km de Suwalki. Pe fondul panicii investitorilor cu privire la efectele crizei din Europa Centrala si de Est, valoarea zlotului a scazut puternic fata de vara trecuta, in ciuda revenirii din ultimele saptamani. Un zlot este evaluat la 4,42 zloti/euro si s-a depreciat cu 31% fata de valoarea de vara trecuta. Intre timp, valoarea monedei lituaniene, litas, s-a mentinut stabila in ciuda crizei, fiind raportata la euro, in timp ce o majorare a TVA incepand cu 1 ianuarie a generat o crestere a preturilor de consum.
"Totul a inceput in februarie. Acum, lituanienii vin cu familiile si in grupuri", a declarat Janusz Bobrek, vanzator in Suwalki.
Retailerii polonezi au inceput sa ofere produse cum ar fi mere si ceapa en gros pentru a-si multumi clientii lituanieni.
"Inainte de devalorizarea zlotului, vindeam 100-200 kg de carne pe zi, acum vindem o tona-doua pe zi", a declarat Krzysztof Toczko, vanzator de carne de pasare.
Puii se vand cu aproximativ 7 zloti (1,6 euro, 2 dolari) bucata, comparativ cu 11,49 litas (3,32 euro, 4,50 dolari) in Lituania.
Din cauza crizei economice, Birute Lukosevciene, angajata a unei firme lituaniene de asigurari, se asteapta la o reducere cu 50% a salariului din aprilie. Ea va avea numai 600 de litas (174 de euro, 231 de dolari) pe luna si a facut deja economii facand cumparaturi in Suwalki de doua ori pe luna in ultimele doua luni. Ona Raskikanciene, o pensionara lituaniana, a cheltuit 300 de litas, sau jumatate din pensia sa lunara, in piata din Suwalki.
"Venim in Polonia pentru ca nu putem supravietui altfel", a declarat ea.
Bobrek spune insa ca judecand dupa masinile pe care le au, majoritatea lituanienilor care vin la cumparaturi in Polonia sunt departe de a fi saraci.
 
Lituania are numai de pierdut
Acest fenomen a devenit unul costisitor pentru autoritatile lituaniene.
Presedintele comitetului pe finante publice din cadrul parlamentului lituanian, Kestutis Glaveckas, a declarat ca Lituania pierde aproximativ 100 mil. litas (29 mil. euro, 38,5 mil. dolari) pe luna sub forma de venituri din taxe din cauza acestui fenomen. "Afacerile din Lituania au cel mai mult de suferit. Iar speranta intr-o redresare economica se bazeaza pe aceste afaceri", a declarat Indre Genyte, economist in cadrul DnB Nord Bank, referindu-se la impactul asupra sectorului de retail.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO