Business Internaţional

Locuitorii din capitala ucraineană Kiev se trezesc pentru a treia dimineaţă cu explozii. Confruntări armate intense la periferia estică a Kievului. Volodimir Zelenski cere Rusiei negocieri urgente pentru un armistiţiu. Forţele ruseşti ar fi cucerit un oraş ucrainean

Locuitorii din capitala ucraineană Kiev se trezesc...

Autor: Andreea Tobias

26.02.2022, 07:14 477

Locuitorii din capitala ucraineană Kiev se trezesc pentru a treia dimineaţă cu zgomotul exploziilor, pe măsură ce războiul ajunge în oraş. Cel puţin şase oraşe din Ucraina au intrat în alertă aeriană sâmbătă dimineaţă.

Ultimele noutăţi, conform CNN:

- explozii au fost raportate în capitală sâmbătă dimineaţa, după zile de lupte grele la periferie, în timp ce trupele ruseşti au avansat spre oraş. Focuri de armă au fost auzite şi în apropierea centrului oraşului.

- într-un discurs naţional vineri seară, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski a promis că ucrainenii vor rămâne şi vor lupta pentru ţara lor şi a acuzat Rusia că a vizat infrastructura civilă.

- un purtător de cuvânt al lui Zelenski a declarat că preşedintele a acceptat o propunere rusă de a purta negocieri şi că este pregătit să discute despre pace şi încetarea focului

- sancţiunile se adună: SUA şi Canada au anunţat vineri sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a ministrului rus de externe Lavrov, alăturându-se astfel Uniunii Europene şi Marii Britanii.

Cel puţin şase oraşe din Ucraina au intrat în alertă aeriană sâmbătă dimineaţă, conform NEXTA TV: Lutsk , Rivne, Lviv, Cherkasy, Uman şi Kherson.

UPDATE 10:33 Forţele ruseşti ar fi cucerit un oraş ucrainean

Forţele ruseşti ar fi cucerit un oraş ucrainean, relatează Interfax.

Forţele ruseşti ar fi capturat sâmbătă oraşul Melitopol din sud-estul Ucrainei, a anunţat agenţia rusă de ştiri Interfax, în timp ce Moscova a lansat atacuri coordonate cu rachete asupra mai multor oraşe, inclusiv asupra capitalei Kiev.

Oficialii ucraineni nu au comentat soarta Melitopolului, un oraş cu aproximativ 150.000 de locuitori, scrie Reuters.

Dacă informaţia Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării, se confirmă, ar fi primul oraş mai mare cucerit de ruşi de la începutul invaziei lor, joi.

Anterior, oficialii ucraineni au declarat că forţele ruseşti au tras rachete din Marea Neagră spre Mariupol, tot în sud-est, precum şi spre Sumy, în nord-est, şi Poltava, în est.

Autorităţile de la Kiev au declarat că o rachetă a lovit o clădire rezidenţială, iar un martor Reuters a declarat că o alta a lovit o zonă din apropierea aeroportului.

UPDATE 4:10 Confruntări armate intense la periferia estică a Kievului între trupele ruse şi armata ucraineană

Lupte intense între armata ucraineană şi trupele ruse au loc în acest moment la periferia estică a oraşului Kiev, anunţă Comisia pentru Comunicaţii Speciale a Ucrainei, conform CNN.

Trupele ruse încearcă să ajungă la Centrala electrică CHP-6, situată în districtul Troieschyna din Kiev, probabil pentru a opri alimentarea cu electricitate a oraşului.

În capitala Ucrainei au fost auzite o serie de explozii şi tiruri de mitralieră în ultimele două ore. Trupele ruse încearcă să pătrundă în capitala Ucrainei dinspre est şi nord.

Conform unor surse citate de presa americană, Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă.

Volodimir Zelenski a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri.

"Această noapte va fi grea, foarte grea, dar va veni dimineaţa. În această noapte, inamicul va recurge la toate mijloacele de care dispune pentru a ne distruge rezistenţa. În această noapte vor lansa un asalt. Trebuie să perseverăm în această noapte, destinul Ucrainei este decis în această noapte", a declarat preşedintele Ucrainei.

UPDATE 01:00 Volodimir Zelenski cere Rusiei negocieri urgente pentru un armistiţiu

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare, informează BBC News.

Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri.

Volodimir Zelenski a făcut acest apel în condiţiile în care trupele ruse sunt implicate în schimburi de focuri cu armata ucraineană în capitala ţării, Kiev.

Preşedintele crede că următoarele ore vor fi cruciale pentru situaţia Ucrainei. "Această noapte va fi grea, foarte grea, dar va veni dimineaţa. În această noapte, inamicul va recurge la toate mijloacele de care dispune pentru a ne distruge rezistenţa. În această noapte vor lansa un asalt. Trebuie să perseverăm în această noapte, destinul Ucrainei este decis în această noapte", a declarat preşedintele Ucrainei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Până în prezent, Moscova refuzase în mod repetat solicitările preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru negocieri. Ministerul rus de Externe a propus ca negocierile cu Ucraina să se desfăşoare la Minsk, în Belarus.

La rândul său, Preşedinţia Turciei a reiterat propunerea de organizare a negocierilor între Rusia şi Ucraina.

Departamentul de Stat de la Washington a minimizat propunerea Rusiei, considerând că Moscova doar "pretinde" că vrea negocieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO