Business Internaţional

Locurile de munca, prioritatea lui Obama

28.01.2010, 23:03 14

Presedintele american Barack Obama a sustinut primul sau discursdespre starea natiunii. El a atacat cele mai mari probleme aleeconomiei americane, deficitul si somajul, si nu a evitat nicisubiectele sensibile precum ajutoarele financiare imense primite debanci. In 2009 deficitul bugetar al SUA a atins 1.400 de miliardede dolari (9,9% din PIB), iar rata somajului este in prezent la10%.

  • Despre deficitul bugetar: Presedintele si-a sustinut eforturilede reformare a sectorului serviciilor de sanatate si politica desalvare a bancilor, dar a declarat ca va exista o inghetare acheltuielilor incepand cu anul viitor pentru a rezolva problemadeficitului bugetar.
  • Despre locurile de munca: Crearea de locuri de munca ar trebuisa reprezinte prioritatea numarul unu a unei tari. "Oamenii nu maiau locuri de munca, au probleme. Au nevoie de ajutorul nostru.""Locurile de munca vor fi prioritatea numarul unu in 2010." Acumunul din zece americani nu-si poate gasi un job.
  • Starea economiei: Obama a declarat ca a preluat mandatul cu unan in urma "in contextul unei economii zguduite de o recesiunesevera, al unui sistem financiar aflat in pragul colapsului si alunui guvern adanc indatorat". Problemele continua insa.
  • Ajutoarele financiare pentru banci: Obama a aparatcontroversatele programe de ajutorare a bancilor cu baniicontribuabililor, spunand ca acestea au fost necesare pentru asalva economia. "Daca am fi permis prabusirea sistemului financiar,rata somajului ar fi atins dublul nivelului actual."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO