Business Internaţional

London Stock Exchange si Deutsche Boerse negociaza un parteneriat

25.05.2004, 00:00 23



Negocierile dintre Deutsche Boerse si London Stock Exchange (LSE) cu privire la un potential parteneriat s-au intensificat, recent, dar acordul final nu este iminent, au declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, surse apropiate discutiilor.



Cele doua burse de valori au incercat sa fuzioneze, in anul 2000, dar proiectul a esuat din cauza opozitiei manifestate de brokerii britanici si pe fondul unei oferte de preluare a LSE inainate de OM Group, operatorul bursei de valori din Stockholm.



De atunci, Deutsche Boerse si LSE au devenit companii publice, statut care le confera o mai mare libertate in ceea ce priveste incheierea de diferite tranzactii.



"Exista indicii clare ca cele doua companii poarta discutii serioase. Negocierile se deruleaza de ceva vreme, dar deocamdata nu s-a ajuns la un acord", a declarat una dintre sursele citate.



Tranzactia va fi realizata prin preluarea de catre Deutsche Boerse a concurentului sau mai mic.



LSE are o capitalizare de 1,125 miliarde de lire sterline (2,02 miliarde de dolari), in timp ce bursa germana este evaluata la 4,788 miliarde de euro (5,77 miliarde de dolari).



Cu toate acestea, London Stock Exchange ramane cea mai importanta bursa de valori din Europa, listarile sale totalizand, la sfarsitul lui aprilie, capitalizari de 2.000 de miliarde de dolari.



Prin comparatie, actiunile tranzactionate la Deutsche Boerse au o valoare cumulata de 857 miliarde de euro.



In opinia unor analisti, procesul de consolidare a industriei burselor de valori este inevitabila, in contextul in care se creeaza o singura piata europeana de servicii financiare.



Un eventual acord intre bursele din Londra si Frankfurt ar putea atrage o contraoferta din partea bursei pan-europene Euronext, care este interesata, ca si Deutsche Boerse, de potentialul LSE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO