Business Internaţional

Londra ar putea lua locul New Yorkului ca nucleu financiar al lumii

01.11.2006, 12:52 60

Reuniti in cadrul unei ceremonii vara aceasta, o parte din cei mai importanti bancheri si oameni de afaceri ai lumii si-au ridicat paharele pentru sustinerea unui toast: "Suntem principala piata de capital a lumii, fara indoiala cel mai important centru financiar", a declarat Ken livingstne, primarul Londrei auditoriului.
Chiar daca principalul indice al bursei newyorkeze, Dow Jones, inregistreaza cotatii excelente si profiturile companiilor cotate pe Wall Street nu dau semne de slabiciune, suprematia New Yorkului ca principala piata financiara a lumii este serios amenintata, scrie International Herald Tribune.
Capitala Marii Britanii este cea care a cunoscut in ultima vreme o stimulare a domeniului bancar. Mai mult, bursa londoneza a inceput sa atraga atat o multitudine de fonduri de hedging, cat si capitalul unor companii care, pana nu de mult, ar fi preferat piata financiara americana.
Pe de alta parte, se observa expansiunea multor alte centre financiare: Chicago este pe cale sa devina cea mai importanta piata de instrumente financiare derivate, ca urmare a fuziunii dintre Chicago Mercantile Exchange si Chicago Board of Trade, iar Hong Kong are toate sansele sa ajunga cel mai important centru pentru lansarea de oferte publice initiale.
Evolutia acestor centre financiare in afara New Yorkului a starnit ingrijorare la Washington si in birourile celor de Bloomberg. "Cu toti ne dam seama ca este nevoie de anumite schimbari", declara Laure Aubuchon, sef al departamentului de dezvoltare internationala a afacerilor in cadrul New York City Economic Development Corporation. Conform spuselor lui, industria serviciilor financiare acopera 9% din forta de munca si furnizeaza 30% din totalul incasarilor din taxe.
Succesul Londrei reflecta, pe de o parte, tendinta de evitare a unor reglementari prea stricte a pietei americane, monitorizata in prezent de SEC. Pe de alta parte, exista factorul geografic. Unele dintre cele mai prospere piete sunt localizate in Asia si Rusia, ceea ce aduce diferenta de fus orar in detrimentul metropolei americane.
" In anii '80 si '90 tranzactiile importante nu aveau loc fara implicarea pietei de capital americane", afirma Michael Cole-Fontayn, managing director in cadrul filialei Bank of New York din Londra.
"Acum acest lucru nu mai este valabil. Profunzimea si gradul de lichiditate al pietelor de capital din Europa si Asia cresc pe zi ce trece", sustine el.
TMK, producator rus de conducte, spera sa obtina 1 mld. dolari in cadrul unei oferte publice din noiembrie. Compania a fost abordata de reprezentanti ai New York Stock Exchang, dar a ales listarea in cadrul bursei engleze.
"Londra este principalul centru financiar cu un palmares mult mai diversificat de state, pe langa faptul ca este mai aproape de Moscova decat New Yorkul", declara Vladimir Shmatovich, CEO al companiei rusesti.
Pe de alta parte, bancile de pe Wall Street inca domina piata financiara londoneza, profitand de pe urma avantului luat de Rusia, Asia si Orientul Mijociu.
"In acest moment, oamenii inca oscileaza intre New York si Londra", declara Shaun Springer, directorul Napier Scott, companie cu sediul in Londra specializata in plasarea de personal. In cinci ani, conform predictiilor sale, "va exista o ruptura reala, evidenta", pe seama unui avans considerabil luat de capitala Marii Britanii.
Pana acum, singurul sector financiar in care New Yorkul este surclasat in mod clar este cel al ofertelor publice initiale. In 2006, pana la finalul lunii septembrie, companiile au acumulat 17,9 mld. lire sterline (33,6 mld. dolari) in cadrul ofertelor publice initiale inregistrate la bursa din Londra comparativ cu 26,6 mld. dolari in New York. Pana la finele anului, peste 40 mld. dolari vor fi tranzactionati ca urmare a ofertelor publice venite din partea a doua mari institutii bancare. Londra este preconizata sa obtina suprematia in acest sector la inceputul lui 2007.
In acelasi timp, alti factori par sa favorizeze capitala londoneza. Spre exemplu, imprumuturile sindicale au crescut cu 54% in Europa si cu doar 16% in SUA. Fondurile de hedging au cunoscut, de asemenea, o majorare de 80% in Europa din 2003 pana in 2005, in comparatie cu 28% in SUA.
Preturile ridicate ale produselor petroliere au generat in trecut adevarate infuzii de capital pe piata americana. Acum, familii si guverne din Orientul Mijlociu, probabil si ca urmare a politicii Statelor Unite in zona, decid sa-si orienteze investitiile din Europa si Asia prin intermediul Londrei, in detrimentul metropolei americane.
In SUA, volumul de instrumente financiare de trezorerie detinute de statele membre ale OPEC au scazut considerabil in 2005, conform bancii Standard Chartered.
Cum era de asteptat, nimeni din New York nu ar recunoaste superioritatea Londrei. "Mi se pare amuzant avand in vedere ca, daca ne-am intoarce in anii '80, am considera Tokio viitorul lider financiar mondial", declara aceeasi Aubuchon din partea Economic Development Corporation. "Eu nu as subestima niciodata capacitatea americanilor de a reveni spectaculos, atunci cand sunt provocati."
Pentru a sprijini aceasta revenire, Bloomberg investeste 600.000 de dolari intr-un studiu realizat de firma de consultanta McKinsey.
Senatorii New Yorkului, precum Hillary Clinton sau Charles Schumer si Henry Paulson Jr, ministrul de finante, incearca solutionarea acestei probleme, conform spuselor lui Aubuchon.
Dar multi oameni de afaceri din afara Statelor Unite i-ar putea scuti pe acestia de efort, considerand ca principala problema a acestei piete este reglementarea mult prea severa.
"Legea Sarbanes-Oxley este doar una dintre probleme", afirma Alan Yarrow, vice-presedinte al filialei londoneze a bancii germane Dresdner Kleinwort, facand referire la standardele contabile ale Statelor Unite. Mentionate au mai fost The Patriot Act, Department of Homeland Security, dar si impresia unei aversiuni a americanilor fata de straini.
"Intrarea strainilor in tara a ajuns sa fie o problema", afirma Yarrow. "Trebuie sa existe un cadru atractiv si accesibil pentru acestia."
Multe companii straine "se tem de SUA, de procesele juridice, de Sarbanes-Oxley, de reglementarea activitatii IMM-urilor, de obligatia publicarii rapoartelor financiare si de pedepsele impuse pentru o publicare neregulamentara", declara Cole-Fontayn din cadrul Bank of New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO